HAG/DEN HAAG | 07.10.2014.

KARADŽIĆEVO "OČAJNIČKO NEGIRANJE ČINJENICA" I "TERORISANJE LOGIKE"

U replici na završnu riječ odbrane tužilac ukazao da je optuženi Radovan Karadžić – za razliku od njegovog pravnog savjetnika Pitera Robinsona - "dao podršku svojim generalima" jer "ne može da prihvati realnost onoga što se dogodilo srebreničkim muškarcima i dječacima pošto ta realnost optužuje njega samog". To su nastojanja čovjeka koji "očajnički pokušava da negira činjenice koje ga osuđuju" i koje "van svake razumne sumnje otkrivaju njegovu krivicu po svim tačkama optužnice"

U replici na prošlonedeljnu završnu riječ odbrane tužilac Alan Tiger/Tieger je ukazao na "kontrast" između navoda Karadžića i njegovog pravnog savjetnika Robinsona. Za razliku od Robertsona koji je optuživao Ljubišu Bearu i druge pripadnike VRS za pogubljenje zarobljenika u Srebrenici Karadžić je "dao podršku svojim generalima" jer "ne može da prihvati realnost onoga što se dogodilo srebreničkim muškarcima i dječacima pošto ona optužuje njega samog".

Karadžić je, po riječima tužioca, zapravo imao "svoj prst na pulsu operacije" od samog početka - nadzirao je planiranje, izdao naređenje da se operacija izvrši i da se zarobljenici prebace iz "posljednjeg mjesta gdje su imali šansu da možda prežive do mjesta gdje nije bilo razloga da budu, osim da budu pogubljeni". Obavještavan je o svemu što se događalo, a kasnije je nadzirao prekopavanja grobnica "kako bi spriječio da svijet ikada sazna šta se desilo". Kasnije je naložio "lažnu istragu" koja je, po tužiočevim riječima, bila "smokvin list kako bi se zavarali svi tragovi".

Prema dnevniku Ratka Mladića koji je tužilac ovom prilikom citirao, Karadžić je nakon obilaska mjesta pogubljenja u Branjevu od strane bivšeg američkog državnog sekretara Medlin Olbrajt u martu 1996. godine rekao: "Napravili smo veliki šou, očekivali su da će pronaći 1.200 tijela, ali pronašli su samo pet". Karadžić je u tom času, rekao je tužilac, već znao da su grobnice otvorene, a tijela premještena na drugo mjesto. Istraga koja je, po Karadžićevom naređenju, provedena neposredno nakon te posjete nikada nije bila ni urađena a samo naređenje je bilo "dio zataškivanja".

Karadžić, po tužilaštvu, neprestano pokušava da "opravda, opstruira, pogrešno karakteriše i pogrešno predstavi dokaze i iznosi opšte generalizacije "kako bi izmislio novu realnost" pošto mu istina ne ide u prilog. "Ovo nisu neuspjeli pokušaji neobrazovanog čovjeka, već čovjeka koji očajnički pokušava da negira činjenice koje ga osuđuju i te činjenice van svake razumne sumnje otkrivaju njegovu krivicu po svim tačkama optužnice", rekao je tužilac Tiger.

Tužilac je ukazao na neke konkretne Karadžićeve "lažne" tvrdnje poput one da se cijelo vrijeme rata zalagao da se svi nesrbi mogu vratiti u svoje domove. Predstavnici međunarodne zajednice su u to vrijeme znali da je ta Karadžićeva tvrdnja "totalna besmislica" a optuženi sada ponovo "pokušava prodati" tu istu tvrdnju. Optuženi se javno zalagao za "dvosmjerni povratak" kako bi izbjegao osudu međunarodne zajednice, dok je istovremeno "tješio" poslanike srpske Skupštine da se to nikada neće realizovati: "Stvorili smo novu realnost i ako Muslimani hoće da se vrate u Zvornik moraće započeti novi rat da protjeraju Srbe", izjavio je Karadžić na 46. sjednici Skupštine RS…

Tužilac je između ostalog, rekao da se Karadžićeva odbrana o optužbi za teror nad Sarajevom temelji na "šarlatanskom pristupu statistici","terorisanju logike" i lažnom interpretiranju iskaza svjedoka pred Pretresnim vijećem.