HAG/DEN HAAG | 11.12.2013.

KARADŽIĆEVA "LEKTIRA DEMOKRATIJE"

Bivši predsjednik opštine Srbac Miloš Milinčić opisao Karadžića kao miroljubivog čovjeka čiji se govori sa osnivačkih skupština SDS mogu smatrati "lektirom demokratije"… Nije mu jasno kako je prije osam godina u iskazu na suđenju Krajišniku mogao potvrditi da je Vojislav Kuprešanin javno priznao da je smanjenje broja Muslimana u opštinama na koje se Srbi smatrali da polažu pravo postignuto njihovim masovnim protjerivanjem

Na suđenju Radovanu Karadžiću svjedočio je profesor književnosti iz Srpca Miloš Milinčić. On je tokom rata bio najodgovornije lice u opštini – prvo kao predsjednik Srpske demokratske stanke (SDS), a zatim kao predsjednik Skupštine opštine, a kasnije i Kriznog štaba. Tokom svjedočenja skoro svaki svoj odgovor nastojao je zakititi citatima Njegoša, Dostojevskog, Čerčila, Zmaja…

Milinčić je u glavnom iskazu opisao formiranje SDS kao "doprinos razvoju demokratije", a Karadžića kao miroljubivog čovjeka koji prvo tri puta razmisli prije nego što na nešto reaguje. Karadžićev govor sa osnivačkog skupa SDS u Srpcu od 31. avgusta 1990. godine je nazvao "lektirom demokratije". Kao profesor književnosti je, kaže, jednostavno vidio da je to san kojem treba težiti. Posebno ga je oduševila Karadžićeva misao iz tog govora da je "bašta", odnosno "livada" kako se malo kasnije ispravio, "najljepša kad je šarena".

Muslimani iz Srpca, prema Milinčiću, nisu bili u ništa nepovoljnijoj situaciji od lokalnog srpskog stanovništva. Razni "mafijaši", "lešinari", i "takozvani heroji" srpske nacionalnosti su pod okriljem noći svašta radili i pravili probleme svima podjednako. Posvjedočio je, također, da iz Srpca u kojem je prema popisu iz 1991. godine živjelo 22.000 Srba i 1.000 Muslimana nije bilo iseljavanja nesrpskog stanovništva.

Tužilac Alan Tiger/Tieger je u unakrsnom ispitivanju suočio Milinčića sa iskazom koji je dao na suđenju Momčilu Krajišniku 2005. godine. Podsjetio ga je da mu je na tom suđenju citiran govor Vojislava Kuprešanina, također iz Srpca, koji je poslanicima srpske Skupštine objasnio da je rat bio neophodan zbog velikog porasta broja Muslimana u BiH.

Milinčić je na suđenju Krajišniku potvrdio da je Kuprešanin svojim objašnjenjem o uzroku rata, zapravo, javno priznao da je smanjenje broja Muslimana u opštinama na koje su Srbi smatrali da polažu pravo, postignuto njihovim masovnim protjerivanjem. "Da, to su činjenice", rekao je tada Milinčić. Danas, osam godina kasnije, kaže da prosto "ne može da je vjeruje" da je mogao tako nešto potvrditi.

Suđenje Radovanu Karadžiću se nastavlja sutra ujutro iskazom Vidoja Blagojevića, bivšeg komandanta Bratunačke brigade osuđenog na 15 godina zatvora, nakon kojeg bi na klupu za svjedoke - po obavezujućem sudskom nalogu - trebalo da sjedne i Zdravko Tolimir, osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i Žepi.