HAG/DEN HAAG | 07.04.2009.

KARADŽIĆEVA PREDRASPRAVNA KONFERENCIJA 20. JULA

Objavljen "plan rada" Pretresnog veća sa rokovima za preostali deo predraspravne faze postupka protiv bivšeg predsednika Republike Srpske. Suđenje Karadžiću bi najranije moglo da počne krajem avgusta ili početkom septembra 2009.

Predraspravna konferencija u predmetu Radovana Karadžića biće održana u ponedeljak 20. jula ove godine – navodi se u danas objavljenom "planu rada" Pretresnog veća koje vodi postupak protiv bivšeg predsednika Republike Srpske, optuženog za genocid i druge zločine u BiH.

Kao što je najavilo na prošlonedeljnoj konferenciji o stanju u postupku, Pretresno veće je izdalo pismeni nalog sa rokovima za preostali deo predraspravne faze u ovom predmetu. Tužilaštvu je naloženo da do 15. maja obelodani optuženom sve ekspertske izveštaje, nakon čega će Karadžić imati 30 dana za odgovor da li prihvata ili osporava te izveštaje i da li namerava da unakrsno ispituje veštake optužbe. Karadžić je, podsetimo, prošle nedelje saopštio da će "osporavati sve izuzev vremenskih prilika."

Rok za podnošenje finalne verzije predraspravnog podneska, liste svedoka i dokaznih predmeta optužbe je 18. maj, dok će Karadžić svoj predraspravni podnesak morati da dostavi do 22. juna.

Budući da je predraspravna konferencije zakazana za poslednju radnu sedmicu pre letnje sudske pauze - koja počinje 27. jula i traje do 17. avgusta - suđenje Radovanu Karadžiću moglo bi da počne najranije u drugoj polovini avgusta ili početkom septembra 2009. godine.