20.03.2016.

KARADŽIĆEVA “PRESUDNA SEDMICA”

Nakon petogodišnjeg suđenja i osamnaestomesečnog razmatranja dokaza i većanja o krivici ili nevinosti optuženog, Pretresno veće Tribunala će u četvrtak izreći prvostepenu presudu bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Kapaciteti Tribunala “rasprodati” do poslednjeg mesta.

Pretresno veće kojim predsedava korejski sudija Kvon/Kwon izreći će u četvrtak 24. marta 2016. prvostepenu presudu Radovanu Karadžiću, bivšem predsedniku Republike Srpske optuženom za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene tokom sukoba u Bosni i Hercegovini.

Karadžić je, podsetimo, uhapšen u julu 2008. u Beogradu, nakon trinaestogodišnjeg skrivanja od međunarodne pravde. Suđenje je počelo u oktobru 2009. uvodnom rečju tužioca koju je optuzeni bojkotovao tvrdeći da nije imao dovoljni vremena za pripremu odbrane. Prvi svedok optužbe dao je iskaz 13. aprila 2010. dok je poslednji svedok odbrane saslušan 20. februara 2014. Između ta dva datuma iskaze je dalo blizu 600 svedoka, u sudske spise je uvedeno više od 11500 dokaznih predmeta na ukupno 146.000 stranica, a tok rasprava je zabeležen na 48.000 stranica transkripta.

U završnim rečima, održanim krajem oktobra i početkom novembra 2014. tužilac je za Karadžića kao “jedinu moguću” zahtevao kaznu doživotnog zatvora, dok su optuženi koji se sam zastupao i pravni savetnik koji mu je asistirao tražili oslobađajuću presudu. Većanje sudija je trajalo 18 meseci.

Interesovanje za presudu Radovanu Karadžiću, koji mnogi smaraju najznačajnijom u dosadašnjoj istoriji Tribunala, je ogromno. U Tribunalu je saopšteno da je dolazak najavilo više od 150 predstavnika udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine, 200 novinara, pedesetak diplomata i predstavnika vlada, kao i stotinak članova akademske zajednice. Kapaciteti Tribunala su “rasprodati” do poslednjeg mesta, tako da će mnogi od gostiju izricanje presude pratiti u obližnjem World Forum-u.