HAG/DEN HAAG | 11.02.2014.

KARADŽIĆEV SVJEDOK KRIVI VOJSKU ZA ZLOČINE U FOČANSKOM KP DOMU

Mitar Rašević, bivši komandir straže u fočanskom KP Domu, u odbranu Karadžiću tvrdio da je cijelog svog radnog vijeka bio "veliki profesionalac". Tvrdi da nikada nije vidio tragove nasilja i krvi na tijelima zatočenika i zidovima KP Doma, niti je primijetio da je preko 200 njih "nestalo"... a odgovornost za sve loše što se dogodilo zatvorenicima prebacuje na vojsku

Na suđenju Radovanu Karadžiću svjedočio je "haški povratnik" Mitar Rašević, ratni komandir straže u fočanskom KP Domu. Tribunal je njegov predmet 2006. godine prepustio pravosuđu BiH, gdje je zbog zločina nad zatočenim civilima osuđen na sedam godina zatvora. Uprkos tome Karadžić ga smatra kredibilnim svjedokom i, uz njegovu pomoć je, nastojao da dokaže da su Tribunal i Sud pogrešno utvrdili šta se 1992. i 1993. godine događalo u fočanskom KP Domu.

Rašević je u izjavi timu odbrane naveo da je KP Dom tokom rata bio u nadležnosti vojske, koja je s vremena na vrijeme dolazila sa spiskovima i odvodila zatočenike. On je te spiskove, kaže, samo naglas čitao. Tvrdi da nije znao da su zatočenici prilikom saslušavanja premlaćivani. "Nikada", kaže, nije vidio tragove nasilja i krvi na tijelima zatočenika i zidovima KP Doma, niti je primijetio da je veliki broj njih, preko 200, "nestao". Nije mu, tvrdi, poznato da je ijedan zatočenik ubijen u KP Domu. Sjeća se samo prirodnih smrti i samoubistava.

Nasuprot njegovim tvrdnjama, presudom Suda BiH koju je citirala tužiteljica Erc-Reclaf/Uertz Retzlaff, ustanovljena su "flagrantna i teška" kršenja osnovnih prava nesrpskih zatočenika u fočanskom KP Domu. Istom presudom Raševiću je prvobitna kazna od osam godina i šest mjeseci smanjena na sedam godina zbog "iskrenog kajanja".Na pitanje da li se i dalje kaje, odgovorio je da je cijelog radnog vijeka bio "veliki profesionalac" i da "iskreno žali" zbog onoga što se desilo zatvorenicima, ali je za njihove patnje saznao tek mnogo kasnije.

Rašević je ostao pri tvrdnji da je vojska odlučivala o sudbini zarobljenika. Tužiteljica je, pak, ukazivala da su naređenja koja su se ticala zarobljenika stizala sa vrlo visokog nivoa. Jedno od naređenja na koje je ukazala, a kojim se nalaže oslobađanje nekoliko zatočenika, poziva se na odluku Mladićevog Glavnog štaba. A Mladićev direktni nadređeni u lancu komandovanja, kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, je bio upravo Karadžić

Tužiteljica Erc-Reclaf je, pred ostalog, navela nekoliko primjera koji, suprotno svjedokovim navodima iz izjave timu odbrane, ukazuju da je Rašević barem u nekoliko navrata bio svjedok teškog premlaćivanja i ranjavanja zatočenika u fočanskom KP Domu. Rašević je to i potvrdio pohvalivši se, čak, da je jednog od njih spasio od dvanaest vojnih policajaca koji su "jadnika" prebili i izboli nožem, misleći da se radi o osobi bliskoj jednom od muslimanskih vođa u tom kraju.

Pred kraj današnjeg zasjedanja počelo je svjedočenje Gojka Kličkovića, člana SDS od osnivanja do danas, ratnog predsjednika srpske opštine Bosanska Krupa i poslijeratnog premijera Republike Srpske. Njegov iskaza se nastavlja sutra ujutro.