HAG/DEN HAAG | 27.01.2014.

KARADŽIĆEV SVEDOK: STRANE SLUŽBE IZA MASAKRA NA KORIĆANSKIM STIJENAMA

Jefto Janković, istražni sudija iz Banja Luke, smatra da su masakr na Korićanskim stijenama počinili kriminalci i "ubačeni elementi" po nalogu stranih obaveštajnih službi sa ciljem da se Srbi "portretiraju" kao ubice

U odbranu Radovana Karadžića danas je svedočio istražni sudija iz Banja Luke Jefto Janković koji tvrdi da pravosuđe Republike Srpske tokom rata nije obraćalo pažnju na nacionalnu pripadnost žrtava i počinilaca, već da je procesuiralo sve zločine bez izuzetka. U tom pogledu, naveo je da su dva srpska počinioca osuđena zbog zločina nad Muslimanima – prvi zbog pljačke na godinu i po, a drugi zbog razbojništva i ubistva na osam godina zatvora.

Svedok je naveo da je u toku rata bio uključen u istrage na dve lokacije koje su povezane sa optužnicom protiv Karadžića – 30. jula 1992. godine radio je uviđaj u vojnom logoru Manjača gde su ubijena dva muslimanska zatočenika, a 23. avgusta iste godine bio je na Korićanskim stijenama gde su srpski policajci dva dana ranije ubili oko 200 Muslimana iz Prijedora.

U prvom slučaju istraga je, kaže, rezultirala podizanjem optužnice i suđenjem pripadnicima vojne policije, a tužilac je u unakrsnom ispitivanju ukazao da je Janković propustio da pomene jedan detalj – da je suđenje održano tek 2007. godine i to "pred potpuno drugim organom vlasti". U tom slučaju, istrage praktično nije ni bilo dok se nisu uključili istražitelji Haškog tribunala.

Kad je reč o Korićanskim stijenama, svedok je u izjavi timu odbrane naveo da su zločin učinili kriminalci i "ubačeni elementi" po nalogu stranih obaveštajnih službi sa ciljem da se Srbi "portretiraju" kao ubice. Ništa od toga, međutim, nije naveo u razgovoru sa haškim istražiteljem u julu 2001. godine, već je, kako je primetio tužilac rekao da je neposredno nakon zločina saznao da su tamo ubijeni pretežno Muslimani, a da su počinioci srpski policajci koji su pratili konvoj. U istom razgovoru rekao je i da nije bilo moguće istraživati zločine koje je počinila policija.

Nastojeći da opovrgne svoje tadašnje navode, Janković je rekao da je tokom "desetočasovnog" razgovora bio "zastrašivan i zlostavljan". To je, kaže, radio "policajac iz Pakistana" koji mu "nije bio dorastao", nije bio pripremljen za razgovor i "ne treba mu verovati" jer se interesovao samo za zločine nad Muslimanima, a ne i nad Srbima. Predsedavajući sudija je primetio da postoji audio zapis celog razgovora, tako da nije pitanje hoće li se verovati "policajcu iz Pakistana", a tužilac je zamolio svedoka da u jednoj od pauza pregleda transkript tog razgovora i ukaže na "zastrašivanja". On to, međutim, nije mogao da nađe, pa je rekao da po transkriptu izgleda "da je sve bilo med i mleko, a nije bilo tako".

Tužilac je u nastavku ispitivanja podsetio na iskaz pomoćnika ministra pravosuđa u vladi bosanskih Srba Slobodana Avlijaša koji je, svedočeći u Karadžićevu odbranu naveo da je za zločin na Korićanskim stijenama "znala cela Republika Srpska" i da je zbog toga trebalo zatvoritišefa prijedorske policije Simu Drljaču. Janković odgovara da se samo "nagađalo" da su počinioci policajci, a problem za istragu je bio što se "ubice uvek kriju, baš kao što to rade narko dileri ili preljubnici". U izjavi timu Karadžićeve odbrane, bivši ministar policije bosanskih Srba Mićo Stanišić optužio je upravo Jeftu Jankovića za izostanak ozbiljne istrage u predmetu Korićanskih stijena na šta svedok odgovara: "Formalno, ja jesam kriv, ali kako sam ja sa rokovnikom i u džemperu mogao da hapsim uniformisane naoružane počinioce?".