HAG/DEN HAAG | 07.10.2014.

KARADŽIĆ ZA KRAJ: "NE DAJ BOŽE DA NAS NIJE BILO"

U poslednjem obraćanju Pretresnom veću, optuženi Radovan Karadžić rekao da ne sme ni da zamisli na šta bi ličio rat u BiH da srpsko rukovodstvo nije bilo sastavljeno od tolikog broja humanista – pisaca, lekara, advokata i univerzitetskih profesora – i dodao da mu je "savest čista" i da očekuje oslobađajuću presudu. Sudija Kvon odjavio predmet i poručio da se presuda očekuje u "u dogledno vreme"

U drugom delu poslednjeg dana zasedanja u okviru iznošenja završnih reči strana, Pretresnom veću korejskog sudije Kvona/Kwon se obratio optuženi Radovan Karadžić koji se pred sudom sam zastupa. On je u takozvanoj duplici odgovorio na jutrošnju repliku tužioca Alana Tigera/Alain Tieger.

"Ako Pretresno veće pažljivo prouči sve dokaze optužbe i odbrane, nemam sumnji da će doneti oslobađajuću presudu", rekao je bivši predsednik Republike Srpske koji se tereti za dvostruki genocid i druge zločine počinjene nad nesrbima u BiH. On tvrdi da ne postoji nijedan "bazični dokument" skupštine, vlade i predsedništva bosanskih Srba, niti njegovo naređenje, apel, govor ili intervju u kojima se poziva na zločine protiv nesrpskog stanovništva u BiH. Zato, kaže, tužilac ukazuje na skupštinske govore "ljutitih poslanika" koji su govorili svašta ali to po njemu ne pokazuje nameru da se zločini počine.

Zločina je, priznaje, bilo, ali ne zbog postupaka srpskog rukovodstva u BiH, već zato što je to u građanskom ratu neminovno. Karadžić je i danas negirao odgovornost srpske strane za neke od najtežih zločina tokom rata u BiH, poput dvostrukog artiljerijskog napada na sarajevsku tržnicu Markale. Umanjivao je, takođe, razmere srebreničkog genocida 1995. i svoju ulogu u njemu i negirao postojanje genocida u drugim bosansko-hercegovačkim opštinama 1992. godine.

Pred kraj današnjeg izlaganja, Karadžić je rekao sledeće: "Ne daj bože da su bosanski Srbi u ratu imali drugo rukovodstvo, neko koje nije sastavljeno od toliko stručnjaka iz humanističkih nauka – pisaca, lekara, advokata i univerzitetskih profesora. Ne daj bože, kako bi taj rat onda izgledao". Za sebe kaže da je "čiste savesti ali teška srca", jer rat "nije po njegovom ukusu" i dodaje da je sukob u BiH bio strašan i "daj bože da je poslednji".

Bio je to poslednji nastup Radovana Karadžića pred Pretresnim većem tokom trajanja procesa i do izricanja presude sudijama će moći da se obraća samo na statusnim konferencijama na kojima se, osim o administrativnim pitanjima, razgovara o zdravlju optuženog i uslovima pritvora.

Odjavljujući suđenje koje se vodi po optužnici za četvorostruki udruženi zločinački poduhvat, sudija Kvon je rekao da se po veličini radi o predmetu bez presedana. Od prvog tužiočevog svedoka 13. aprila 2010. do poslednjeg odbraninog 20. februara ove godine saslušano je blizu 600 iskaza i u spis uvedeno preko 11.500 dokaznih predmeta uz 48.000 stranica transkripta sa suđenja i 148.000 stranica drugih dokaza. Uz zahvalnost stranama u postupku i svima koji su omogućili da se suđenje odvija nesmetano, predsedavajući sudija je saopštio da se Pretresno veće povlači i da će "u dogledno vreme" izdati nalog kojim će zakazati izricanje prvostepene presude.