HAG/DEN HAAG | 09.12.2015.

KARADŽIĆ TRAŽI STATUSNU KONFERENCIJU I FRIŽIDER

Bivši predsednik Republike Srpske, optužen za dvostruki genocid i četvorostruki udruženi zločinački poduhvat u BiH, traži održavanje konferencije o stanju u postupku na kojoj bi, između ostalog, upoznao sudije sa tokom oporavka od operacije žučne kese, zatim o nivou šećera u krvi i da održava poseban režim ishrane bez frižidera u pritvoreničkoj ćeliji

Radovan Karadžić traži od Pretresnog veća sudije Kvona/Kwon da za 1. ili 2. februar 2016. godine, kada će njegov pravni savetnik Piter/Peter Robinson biti u Hagu, zakaže konferenciju o stanju u postupku.

Karadžić se tereti za dvostruki genocid i učešće u četiri udružena zločinačka poduhvata – progon 1992. koji je u nekim opštinama dosegao razmere genocida, artiljerijski i snajperski teror nad građanima Sarajeva, uzimanje pripadnika UN za taoce i genocid u Srebrenici. Suđenje je počelo 26. oktobra 2009. a završilo se 7. oktobra prošle godine.

Pretresno veće u ovoj fazi postupka – između završetka izvođenja dokaza i izricanja presude – nije u obavezi da saziva statusne konferencije u roku od 120 dana, kao što je to slučaj u predpretresnom i žalbenom postupku. Do sada su zahtevi optuženog po tom pitanju bili promenljivog uspeha, a pitanje je da li će mu veće ovog puta izaći u susret, jer kao teme za raspravu u sudnici navodi iste one o kojima se diskutovalo 29. septembra na poslednjoj konferenciji o stanju u postupku.

U današnjem podnesku, naime, navodi da bi jedna od tema trebalo da bude posvećena njegovom zdravstvenom stanju – oporavku nakon operacije žučne kese u avgustu 2015. i povišenom nivou šećera u krvi. Svemu onome o čemu je uglavnom govorio i na prethodnom "viđanju" u sudnici i o čemu, kako mu je ranije saopšteno, u svakoj prilici može da se obrati veću pisanim podneskom.

Druga tema, po Karadžićevom predlogu, bila bi posvećena pritvorskim uslovima, ali i o tome je govorio na prethodnoj statusnoj konferenciji. Tada se žalio na hranu u pritvoru, ali i ukazao na zdravstvene probleme drugih pritvorenika. Sada bi, navodi, želeo da ukaže da je u međuvremenu jedan od "stanara" Pritvorske jedinice UN – Drago Nikolić – preminuo od raka, ali i da se požali na još jedan bitan problem. On bi, naime, da održava poseban režim ishrane, ali to nije moguće bez frižidera u pritvorskoj ćeliji u kojem bi držao sveže voće i povrće, što uprava Pritvorske jedinice odbija da mu dozvoli.

Treće o čemu bi se raspravljalo bilo bi, navodi se u podnesku, tužiočevo navodno kršenje obaveze obelodanjivanja dokumenata odbrani, što takođe nije nova tema u procesu.