HAG/DEN HAAG | 04.09.2015.

KARADŽIĆ SE OPORAVLJA NAKON OPERACIJE

Prema medicinskoj dokumentaciji sa kojih je, na njegov zahtev skinuta oznaka poverljivosti, Radovanu Karadžiću je 27. avgusta ove godine operativnim putem uklonjena zapaljena žučna kesa. Pacijent se nakon operacije oseća dobro - saopšteno je u Tribunalu

Na zahtev Radovana Karadžića, Pretresno veće je ukinulo poverljiv status dokumenata koji se tiču njegovog zdravlja, uključujući i izveštaj lekara Pritvorske jedinice o Karadžićevim zdravstvenim problemima.

Prema tom izveštaju, Karadžić se 24. avgusta ove godine obratio za lekarsku pomoć žaleći se na stomačne probleme. Doktor Paulus Falke mu je prepisao lekove protiv kiseline u želucu koji, međutim, nisu rešili probleme. Karadžić se i narednog dana osećao loše zbog čega je propustio zakazani pregled kod stomatologa što, primetio je doktor Falke, "uopšte ne liči na njega". Nakon daljih pretraga utvrđeno je zapaljenje žučne kese optuženog.

Operacioni zahvat, obavljen u utorak, 27. avgusta, je prošao bez komplikacija i žučna kesa je uklonjena. Karadžić je tu noć proveo u bolnici, da bi sutradan bio prebačen u ambulantu Pritvorske jedinice gde je nastavljena terapija antibioticima. Kako se navodi u izveštaju, Karadžić se oseća dobro, posebno nakon što je kontaktirao zabrinute članove porodice.

U zahtevu za ukidanje poverljivosti medicinske dokumentacije, Karadžić se zahvalio sudijama što poštuju njegovu privatnost, istovremeno ukazujući kako želi da se njegov postupak odvija javno. Takođe se zahvalio sudijama na brizi za njegovo zdravlje i "brzoj" intervenciji kako bi na vreme dobio potrebnu medicinsku negu.