VAŠINGTON/WASHINGTON | 11.08.2000.

KARADŽIĆ OSUĐEN DA PLATI ODŠTETU OD 745 MILIONA DOLARA!

Federalni sud u Njujorku osudio (u odsustvu) bivšeg vođu bosanskih Srba za nasilja nad 10 tužilja tokom rata u BiH - Aida Daidžić: "Presuda za primer da se to nasilje više nikad i nigde ne ponovi"

Porota američkog Federalnog suda u Njujorku/New York donela je sinoć senzacionalnu odluku kojom se bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić osuđuje da plati odštetu od 745 miliona dolara grupi žena koje su, početkom devedesetih godina, bile žrtve nasilja u Bosni i Hercegovini.

Proces protiv Karadžića pokrenula je još 1993. godine grupa od 10 državljanki BiH, koje su zatražile finansijsko obeštećenje za silovanja, pretrpljeni fizički i psihički bol, kao i ostala stradanja kojima su bile izložene od strane pripadnika oružanih snaga bosanskih Srba. Kopija tužbe bila je uručena Radovanu Karadžiću kad je, krajem 1993. boravio u Njujorku na mirovnim pregovorima o BiH, a sudilo mu se u odsustvu na osnovu jednog zakona iz 1779. godine, po kome je omogućeno strancima da za ovu vrstu prekršaja pokrenu pred američkim sudom postupak i protiv stranih državljana.

Federalni sudija Piter Lajzar/Peter Leisure utvrdio je u prethodnom postupku "komandnu odgovornost" optuženog Radovana Karadžića i proglasio ga krivim - pre dva meseca - za zločine koje su pripadnici srpskih oružanih snaga izvršili tokom rata u Bosni. Na osnovu te odluke, sudsko veće donelo je sinoć odluku o neočekivano visokom obeštećenju od 745 miliona dolara za deset tužilja iz BiH - što je bilo propraćeno frenetičnim aplauzom u prepunoj sudnici Federalnog suda u Njujorku.

"Naravno, nama je jasno koliko je malo vjerovatno da ćemo ikad dobiti propisanu nadoknadu. Ali, bez obzira na to, ova presuda je izuzetno značajna za sve nas, kao i, uopšte - za sve žrtve ove vrste nasilja. Presuda iz Njujorka šalje poruku u svijet da se nasilje, kao što je ono počinjeno tokom rata u Bosni i Hercegovini, više nikad i nigdje neće tolerisati", izjavila je za SENSE Aida Daidžić, jedna od tužilja u procesu protiv Karadžića.

Jadranka Cigelj, jedna od zatočenica logora Omarska, detaljno je opisala pred sudom strahote kojima je, sa još 18 žena, bila izložena tokom skoro dvogodišnjeg zatočeništva. Na pitanje , zašto se odlučila na tužbu protiv Karadžića, njen odgovor bio je veoma kratak: "Zato što želim da moj sin i sva ostala djeca najzad nađu svoj mir. Zato što će se zlo raširiti kao infekcija, ako ga pustimo da pobjedi".

Suđenje u federalnom sudu u Njujorku održano je ne samo bez prisustva optuženog (odsutan iz poznatih razloga), već i bez njegovih zastupnika. U pismu sudu, 1997. godine, Karadžić je objasnio zašto odbija da neposredno i preko advokata odgovora na optužbu: "Američki sud nema pravo da mi sudi. Zar vi, zaista, verujete da stavljanje dolarskog znaka na ljudske tragedije predstavlja korak ka miru i pravdi u svetu?

I posle sinoćne presude, međutim, američka sudska odiseja bivšeg lidera bosanskih Srba daleko je od svog kraja. Za 11. septembar - takođe pred federalnim sudom u Njujorku - zakazan je početak novog suđenja u odsustvu Radovanu Karadžiću, na osnovu tužbe jedne druge grupe žrtava zločina u bosanskom ratu, koje će u ovom procesu zastupati američki Centar za ustavna prava.

Slobodan Pavlović