HAG/DEN HAAG | 12.05.2009.

KARADŽIĆ OSPORAVA SVE EKSPERTSKE IZVEŠTAJE

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osporava izveštaje eksperata tužilaštva i traži od Pretresnog veća da mu omogući unakrsno ispitivanje svakog od njih

Odgovarajući na obaveštenja tužilaštva o ekspertima koje planira da pozove kao svedoke, bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić tražio je od Pretresnog veća da odloži donošenje odluke o prihvatanju ponuđenih ekspertskih izveštaja i obezbedi mogućnost unakrsnog ispitivanja svih najavljenih veštaka tužilaštva.

U 17 pojedinačnih podnesaka Karadžić navodi da ne prihvata iskaze eksperata date tokom ranijih svedočenja, kao ni ekspertske izveštaje pripremljene za njegovo suđenje, mada naglašava da ne spori njihovu stručnost. Karadžić je najavio da će "proveriti rad veštaka tužilaštva" i da će taj proces "potrajati neko vreme". Ukoliko njegovi eksperti potvrde zaključke do kojih su došli veštaci tužilaštva, Karadžić "može da povuče svoj prigovor i zahtev za unakrsnim ispitivanjem", navodi se u danas objavljenim podnescima.

Eksperti čije izveštaje optuženi dovodi u pitanje su vojni veštaci, sudski patolozi, forenzičari, demografi, istražitelji tužilaštva, kao i jedan britanski novinar i norveški finansijski ekspert. Većina njih je svedočila na suđenjima Slobodanu Miloševiću, Stanislavu Galiću, Dragomiru Miloševiću, Momčilu Krajišniku, Momčilu Perišiću, Radislavu Krstiću i drugim oficirima VRS optuženim za zločine u Srebrenici i Žepi.

Radovana Karadžića optužnica tereti za genocid i druge zločine koje su srpske snage počinile tokom rata u Bosni i Hercegovini, a očekuje se da suđenje počne u drugoj polovini ove godine.