HAG/DEN HAAG | 29.09.2015.

KARADŽIĆ: NEŠTO JE TRULO U "STARAČKOM DOMU" NA SEVERNOM MORU

Bivši predsednik Republike Srpske izrazio bojazan da bi mogao biti zahvaćen "katastrofalnim razvojem" zdravstvenog stanja tribunalovih "krhkih i ostarelih" pritvorenika, te traži istragu UN i Svetske zdravstvene organizacije, kako bi se utvrdili uzroci velikog broja malignih i drugih oboljenja na veoma malom uzorku populacije

Na statusnoj konferenciji sazvanoj na njegov zahtev, Radovan Karadžić je uglavnom ponovio pritužbe na svoje i opšte zdravstveno stanje u Pritvorskoj jedinici UN, iznete na prethodnom pojavljivanju u sudnici u januaru ove godine.

Kao i u januaru, Karadžić se pohvalio da je u Hag došao sa "egzemplarno dobrim zdravljem" koje je, po njemu, bilo rezultat "pažljivog života, pridržavanja hrišćanskih običaja i istočnjačke medicine...". A onda je sve krenulo naopako: prvo je došlo do povišenja šećera u krvi, onda mu se iz čista mira polomilo čak 8 zuba, neki dok je jeo bananu (!?), da bi u avgustu ove godine završio u bolnici na hitnoj operaciji kamena u žuči.

Takve poremećaje zdravlja Karadžić je danas, baš kao i u januaru, pripisao hrani u pritvoru koja, kako je rekao, možda odgovara "mladim prestupnicima" u holandskom zatvoru, ali ne i "krhkim i ostarelim ljudima iz druge kulture" u Pritvorskoj jedinici UN, koja mu više liči na "starački dom" na Severnom moru, u kojem nema mlađeg od 55, većina ih ima preko 60, a neki i više od 70 godina.

Mada je veće, prihvatajući njegov zahtev za održavanje statusne konferencije, izričito naglasilo da se "neće baviti opštim pitanjima koja se ne odnose direktno na optuženog", Karadžić je našao načina da ispolji svoju zabrinutost opštim zdravstvenim stanjem u Pritvorskoj jedinici: velikim brojem malignih ili drugih ozbiljnih bolesti na malom uzorku pritvorske populacije. Izrazio je, naime, bojazan da mu niko ne može garantovati da i on sam neće biti "zahvaćen takvim katastrofalnim razvojem događaja". A takav bi razvoj, po njemu, mogao da bude rezultat pritvorske ishrane, građevinskog materijala i/ili "nekih faktora u okruženju". Zbog toga bi, smatra Karadžić, Ujedinjene nacije kao osnivač Tribunala i njegovog pritvora, morale da se zabrinu i pokrenu istragu u koju bi trebalo da se uključi i Svetska zdravstvena organizacija.

Na pitanje sudije Morisona/Morrison da li dovoljno upražnjava fizičke aktivnosti, Karadžić je odgovorio da redovno ide u šetnje i igra tenis.

Na kraju polučasovne konferencije o stanju u postupku veće je izrazilo zadovoljstvo što se optuženi dobro oseća i uspešno oporavlja od operacije, ukazujući da nije nadležno za ostala pitanja koja Karadžić može da pokrene kod uprave Pritvorske jedinice, Sekretarijata suda i, konačno, kod Međunarodnog crvenog krsta koji nadzire uslove u Pritvorskoj jedinici UN.