HAG/DEN HAAG | 17.12.2013.

KARADŽIĆ HOĆE ASANŽA

U nastojanju da potkrepi navode da je američka vlada nadgledala njegove privilegovane komunikacije sa pravnim savetnikom Piterom Robinsonom, Radovan Karadžić traži od ambasade Ekvadora da mu omogući susret sa tvorcem Vikiliksa Džulijanom Asanžom

Optuženi Radovan Karadžić je uputio zahtev ambasadi Ekvadora u Hagu da njegovom pravnom savetniku Piteru/Peter Robinsonu omogući sastanak sa Džulijanom Asanžom/Julian Assange, tvorcem Vikiliks/Wikileaks. Karadžić smatra da bi Asanž, koji trenutno boravi u ambasadi Ekvadora u Londonu, mogao da ima informacije od značaja za njegov predmet.

Pozivajući se, između ostalog na poverljive diplomatske depeše objavljene na internet stranici Vikiliksa, Karadžić je početkom meseca tražio imenovanje tužioca - prijatelja suda koji bi trebalo da istraži da li su američki zvaničnici počinili nepoštovanje suda. U podnesku od 9. decembra ove godine, Karadžić navodi da "postoji razlog da veruje" da su SAD nadzirale njegove poverljive komunikacije kao i telefonske razgovore njegovog pravnog savetnika. U istom podnesku ukazuje na zainteresovanost Amerike za suđenja visokim političkim i vojnim zvaničnicima pred Tribunalom.

Karadžić se pozvao na tvrdnje sudije Harhofa objavljene u jednom danskom listu 6. decembra ove godine da se "elektronska pošta sudija nadgleda". Potom je ukazao da su prisluškivani razgovori Slobodana Miloševića sa suprugom i pravnim savetnicima, zbog čega je tražio istragu protiv nekadašnjeg upravnika Pritvorske jedinice Timotija Mekfadena/Timothy McFadden. Takođe je tražio istragu protiv Karle/Carla del Ponte, zbog navodnog obelodanjivanja poverljivih informacija o svedocima Miloševićeve odbrane ali su oba zahteva odbačena. Konačno, Karadžić smatra da je američka Vlada pokazala interes za njegov predmet od hapšenja do danas.

Mada su svi njegovi zahtevi do sada odbačeni, Karadžić ne odustaje pa traži da mu u dokazivanju navoda o prisluškivanju pomogne Džulijan Asanž. Karadžićev pravni savetnik bi mogao da se sastane sa Asanžom tokom zimske pauze u radu suda, do 16. januara 2014. godine, kada se nastavlja dokazni postupak odbrane.

Karadžićev naredni zahtev mogao bi da bude upućen Rusiji u kojoj se već neko vreme nalazi Edvard Snouden/Edward Snowden, bivši obaveštajac koji je listu Gardijan obelodanio informacije da je američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) nadzirala svetske telefonske i internet aktivnosti.