HAG/DEN HAAG | 09.02.2011.

KAKO SE PRALJAK OPROSTIO OD HERCEG BOSNE

Argumentaciju o Praljkovoj odgovornosti tužilac je zaključio podsjećanjem na njegov odlazak "sa pozornice", odnosno sa pozicije zapovjednika Glavnog stožera HVO 9. novembra 1993 .godine. General Milivoj Petković je, po optužbi, također bio "odan i predan" udruženom zločinačkom poduhvatu

Iznošenje završnih riječi u predmetu bivših lidera bosanskih Hrvata nastavljeno je argumentacijom tužioca o učešću dvojice bivših zapovjednika Glavnog stožera HVO, Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, u udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru kojeg su počinjeni zločini nad civilima 1993. i 1994. godine u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini.

Tužilac Daglas/Douglas Stringer se osvrnuo na Praljkovu odgovornost za etničko čišćenje Muslimana iz Stoca, Čapljine, Ljubuškog i Prozora, zatočavanje i okrutno postupanje prema zatočenicima u zatvorima i logorima HVO i njihovo odvođenje na prisilni rad na prve linije fronta. Po optužbi, dokazi pokazuju da je Praljak ne samo znao za te zločine nego ih je odobravao i prihvatao kao sredstvo zauspostavljanje autonomnog entiteta u BiH pod kontrolom Hrvata.

Argumentaciju o Praljkovoj odgovornosti tužilac je zaključio podsjećanjem na njegov odlazak sa pozicije zapovjednika Glavnog stožera HVO 9. novembra 1993. godine. "Pošto je on čovjek od kazališta koji voli dramu, kako je bolje mogao izaći s pozornice nego uperiti tenkovske cijevi u Stari most i srušiti ga u Neretvu onog dana kada je otišao iz Herceg Bosne".

Tužiteljica Kimberli Vest/Kimberly West je, potom, ukazala na ulogu Milivoja Petkovića, Praljkovog prethodnika na poziciji zapovjednika Glavnog stožera HVO. Njegovo prisustvo na sastancima sa Franjom Tuđmanom i sjednicama vlade Herceg Bosne na kojima je razgovarano o ciljevima udruženog zločinačkog poduhvata, po optužbi, pokazuje da je on bio ne samo vojni nego i politički vođa Herceg Bosne.

Tužiteljica se osvrnula i na tvrdnje Petkovićeve odbrane da on nije imao neku naročitu ulogu u oružnim snagama Herceg Bosne već da je bio samo neka vrsta asistenta odnosno "marionete" Mate Bobana.Ukazujući da je sam Petković svjedočeći u predmetu Tihomira Blaškića i Darija Kordića potvrdio da je imao ovlasti nad svojim zapovjednicima, tužiteljica je naglasila da on, čak i da jeste bio samo Bobanov asistent, ne može izbjeći odgovornost za ono što su počinili vojnici pod njegovom komandom.

Petković je, rekla je tužiteljica, kao bivši oficir JNA znao da je naredba za hapšenje svih vojno-sposobnih Muslimana od 30. juna 1993. godine nezakonita, ali nije odbio njeno izvršavanje. To, kako je dodala, pokazuje da je on bio "odan i predan" udruženom zločinačkom poduhvatu i da je znao da je hapšenje i protjerivanje put kojim će se taj poduhvat ostvariti.

Tužiteljica je potom govorila o Petkovićevoj odgovornosti za izbijanje sukoba u Mostaru, protjerivanje i teror nad civilima, neselektivno granatiranje i uskraćivanje humanitarne pomoći.

Optužba bi svoju završnu riječ trebalo da zaključi sutra.