HAG/DEN HAAG | 29.03.2011.

KAKO JE FUNKCIONISAO GLAVNI ŠTAB VRS

Na suđenju Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi, general vojske bosanskih Srba Ljubomir Obradović svedoči o strukturi i funkcionisanju Glavnog štaba VRS i ulozi koju je u njemu – kao tadašnji Mladićev pomoćnik za bezbednost i obaveštajne poslove – igrao optuženi general

Na suđenju generalu Zdravku Tolimiru,britanskog generala Smita/Smith je na klupi za svedoke na zamenio je general Vojske Republike Srpske (VRS), Ljubomir Obradović. Ovo je njegov drugi iskaz pred Tribunalom, prvi put na poziv optužbe. On se, naime, u novembru 2008. godine pojavio u sudnici u svojstvu svedoka odbrane svog nekadašnjeg starešine, generala Radivoja Miletića, jednog od sedmorice oficira bosanskih Srba kojima se sudilo za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi. General Miletić je u prvom stepenu osuđen na 19 godina zatvora i njegov je predmet u žalbenom postupku.

U današnjem svedočenju Ljubomir Obradović je potvrdio da je u leto 1995. godine bio na dužnosti načelnika operativnog odeljenja u Upravi za operativne i nastavne poslove Glavnog štaba VRS. Odgovarajući na pitanja tužioca detaljno je opisao strukturu i način funkcionisanja Glavnog štaba VRS, uključujući i mesto i ulogu koju je u njemu imao optuženi general Zdravko Tolimir.

Kao jedan od pomoćnika komandanta Ratka Mladića, general Tolimir je bio na čelu sektora za bezbednosno-obaveštajne poslove Glavnog štaba. Zajedno sa još petoricom visokih oficira koji su predvodili preostalih pet sektora Glavnog štaba, Tolimir je bio u uskom krugu najbližih Mladićevih saradnika. Njegov sektor su činila dva odeljenja čiji su mu zapovednici bilo direktno podređeni. Odeljenje za obaveštajne poslove vodio je pukovnik Salapura a odeljenje za bezbednost pukovnik Ljubiša Beara. Kao jedan od članova "Srebreničcke sedmorke", Beara je u junu prošle godine proglašen krivim za genocid i druge zločine i osuđen na kaznu doživotnog zatvora. I njegov je predmet, takođe, u žalbenom postupku.

Prema strukturi Glavnog štaba kako je opisao Obradović, u Tolimirovoj nadležnosti je bio i Deseti izviđačko–diverzantski odred čiji je zadatak bilo obezbeđenje Glavnog štaba i komandanta Mladića. Radi se o odredu koji je, prema tužiocu, 16. jula 1995. godine na vojnoj ekonomiji Branjevo kraj Zvornika, sproveo masovno streljanje preko hiljadu Bošnjaka, zarobljenih nakon pada Srebrenice a oko 500 pogubio u Domu kulture u Pilici, o čemu je pred Tribunalom svedočio i jedan od pripadnika odreda, Dražen Erdemović..

Ljubomir Obradović sutra nastavlja svedočenje.