HAG/DEN HAAG | 18.03.2011.

JAVNA STRANA POVERLJIVIH DOKUMENATA

Pridržavajući se zahteva Evropske unije, tužilac traži da deo dokumenata evropskih posmatrača u Krajini iz perioda za vreme i nakon operacije "Oluja" budu proglašeni poverljivim, mada se ne protivi da se o njihovom sadržaju javno govori

Optužba je podnela zahtev da se deo dokumenata Posmatračke misije Evropske zajednice (PMEZ/ECMM) koji su korišćeni na suđenju hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču proglasi poverljivim. U podnesku Pretresnom veću sudije Orija/Orie tužilac navodi da se na takav potez odlučio nakon što je to od njega tražila Evropska unija od koje je i dobio dokumente evropskih posmatrača iz Krajine.

Pridržavajući se zahteva Evropske unije, optužba navodi da se "ne protivi da se sudije u presudi javno pozivaju na sadržaj pomenutih izveštaja u neophodnoj meri, sve dok ti dokumenti ostanu poverljivi". Drugim rečima, javnost neće moći da ima uvid u dokumente, osim u meri u kojoj ih u presudi bude pominjalo veće. Dobar deo pomenutih izveštaja evropskih posmatrača tokom suđenja je korišćen na javnim delovima zasedanja.

Uz tužiočev podnesak dostavljen je i aneks sa kratkim sažecima dela dokumentacije koja bi trebalo da postane poverljiva. Radi se uglavnom o dnevnim i periodičnim izveštajima kninskog i drugih timova evropskih posmatrača u Krajini iz avgusta 1995. godine. Među njima je i izveštaj u kojem se navodi da je general Gotovina rekao posmatračima "da policija mora zaustaviti pljačke, paljevine i maltretiranja", ali da on mržnju prema neprijatelju razume kao "normalnu ljudsku reakciju".

U dokumentima se navode pljačke i paljevine srpskih kuća, a deo se odnosi i na ubistva civila i paljenje kuća u selu Grubori. Izveštaj evropskih posmatrača za period od 6. do 12. avgusta 1995. godine govori o "nepotrebnim pljačkama i brutalnostima Hrvatske vojske", a potom se navodi da se razaranje krajinskih mesta, naročito Knina, nastavlja i u narednom periodu. U izveštajima se pominje i general Ivan Čermak kao "vojni guverner" Knina koji je "u centru vojne i političke moći" na području Krajine.

Suđenje generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču po optužnici za zločine nad Srbima za vreme i nakon operacije "Oluja" je okončano u septembru 2010., a izricanje prvostepene presude je zakazano za 15. april ove godine.