HAG/DEN HAAG | 25.07.2000.

ISTRAGE O "OLUJI" SU U TOKU

Paul Risley napominje da istrage "vjerojatno neće biti zaključene prije no što tužitelji prikupe sve relevantne informacije iz arhiva u Hrvatskoj." Zamjenik glavne tužiteljice prošlog tjedna posjetio Zagreb kako bi razgovarao o procesu pretrage arhiva

Istrage Haškog tužiteljstva o operacijama "Oluja" i "Bljesak" su u toku, ali "vjerojatno neće biti zaključene prije no što tužitelji prikupe sve relevantne informacije iz različitih arhiva" u Hrvatskoj, rekao je za agenciju SENSE Paul Risley/Pol Rizli, glasnogovornik Ureda tužitelja.

Povodom pisanja u hrvatskom tisku o mogućem podizanju optužnica već ovog ljeta protiv jednog ili više generala Hrvatske vojske (HV) zbog zločina počinjenih nad Srbima u vrijeme i nakon tih operacija, Risley napominje da će ipak "proći neko vrijeme" prije no što se zaključe ove i sve druge istrage o zločinima koje su počinili pojedinci iz HV.

Za dovršenje istraga i podizanje mogućih optužnica treba vremena ne samo zato što tužitelji žele prije toga temeljito pretražiti arhive u Hrvatskoj, već i zbog sporosti pretraga. "To je spor, a na trenutke, i težak proces", kaže glasnogovornik.

Zamjenik glavne tužiteljice Graham Blewitt/Grejem Bluit prošlog je tjedna posjetio Zagreb gdje je s hrvatskim predsjednikom, premijerom i članovima vlade razgovarao o procesu pretrage arhiva, izvijestio je danas Risley. "Hrvatska, s kojom imamo odlične odnose, iskreno želi pomoći da se taj proces ubrza", dodao je on.