HAG/DEN HAAG | 14.04.2008.

ISTRAGA BEZ POČETKA I KRAJA

Bivši pripadnik đakovičke policije tvrdi da je početak uviđaja o leševima otkrivenim krajem aprila 1999. godine u selima Korenica i Meja kasnio jer je teren zbog NATO bombardovanja danima bio nepristupačan. A kada je istraga konačno počela, on se ubrzo iz nje povukao pa ne zna kakvi su bili rezultati

Svedočeći u odbranu policijskog generala Sretena Lukića, bivši kriminalistički inspektor đakovičkog SUP Radovan Zlatković, svjedok odbrane Sretena Lukića, je rekao da su on i njegove kolege krajem aprila 1999. godine dobili informaciju da se u Caragojskoj dolini nalazi jedan broj leševa i da bi taj slučaj trebalo istražiti. Mada nije precizirao o kojim se mestima radi, po svemu sudeći je u pitanju napad na đakovićka sela Korenica i Meja 27. aprila 1999. godine u kojem je, kako se navodi u optužnici, veliki broj albanskih muškaraca po kratkom postupku ubijen, a posmrtni ostaci većine od oko 300 nestalih su dve godine kasnije pronađeni u masovnoj grobnici na poligonu Specijalnih antiterorističkih jedinica u Batajnici nadomak Beograda.

Čim su saznali za leševe otkrivene u Caragojskoj dolini, Zlatković i njegov tim su krenuli na lice mesta kako bi otpočeli istragu, ali su tamo stigli tek posle pet-šest dana jer je prilaz bio otežan usled NATO bombardovanja. Na različitim lokacijama u Caragojskoj dolini su pronašli 20-25 leševa kosovskih Albanaca. Na istrazi je radilo još nekoliko policijskih timova, ali svedok ne zna da li su i koliko leševa oni pronašli. I kada se očekivalo da kaže koji su rezultati uviđaja u Caragojskoj dolini, on je završio svedočenje, pošto se, kako je opisao, pre kraja istrage vratio u svoj matični SUP Vranje na jugu Srbije.

Mada je tvrdio da nije utvrđeno jesu li ubijeni Albanci bili vojnici ili civili, odnosno da li su stradali u borbi ili, kako tvrdi optužba, streljani po kratkom postupku, Zlatković je tokom današnjeg glavnog iskaza sugerisao da bi oni mogli biti pripadnici OVK koji su poginuli u sukobu sa vojskom i policijom. Do takvog zaključka je došao na osnovu položaja njihovih tela i delova uniformi koje su na sebi navodno imali.

Predsedavajući sudija je svedoka upitao zar ne bi bilo logično da su mu kolege iz policije pre početka istrage rekle da li su leševi u Caragojskoj dolini rezultat njihove borbe sa pripadnicima OVK. Zlatković, međutim, odgovara da to nije bila njihova obaveza, budući da su kriminalistički inspektori potpuno odvojeni od uniformisanih policajaca, odnosno da se radi o dve različite uprave srpskog MUP. "Dakle, u vašem policijskom sistemu kriminalističke inspektore šalju da vrše istragu o događaju u kojem je policija učestvovala, a o tome im niko ništa ne kaže", upitao je sudija Bonomi/Bonomy. Zlatković je kratko odgovorio samo da mu u konkretnom slučaju niko ništa nije rekao o učešću policije u borbama.

Pošto je Lukićeva odbrana kasno predala izjavu svedoka tužiocu i braniocima preostale petorice optuženih, unakrsno ispitivanje će biti obavljeno sutra.