HAG/DEN HAAG | 23.05.2011.

IMENOVANO ŽALBENO VEĆE U PREDMETU HRVATSKIH GENERALA

Predsednik tribunala Patrik Robinson odlučio kojih će petoro sudija odlučivati po žalbi odbrana Ante Gotovine i Mladena Markača na presudu kojom su proglašeni krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i osuđeni na zatvorske kazne od 24 odnosno 18 godina

U žalbenom veću u predmetu hrvatskih generala će, objavljeno je danas u tribunalu, sedeti sledeće sudije: Mehmet Ginej/Guney iz Turske, Fausto Pokar/Pocar iz Italije, Senegalka Andresia Vaz, Amerikanac Teodor/Theodor Meron i Karmel/Carmel Agius sa Malte. Odluku o imenovanju je potpisao predsednik tribunala Patrik/Patrick Robinson.

Navedene sudije će odlučivati po žalbama odbrana na prvostepenu presudu kojom su generali Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu sa predsednikom Hrvatske Tuđmanom a sa ciljem nasilnog i trajnog proterivanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine. U presudi Pretresnog veća holandskog sudije Alfonsa Orija/Alphons Orie je zaključeno da su dvojica generala odgovorni za progon, ubistva, deportacije i druge zločine protiv krajinskih Srba i njihove imovine za vreme i nakon operacije "Oluja" u leto 1995. godine. Istom presudom general Ivan Čermak je oslobođen svih optužbi.

Na presudu se nije žalio tužilac, jer je procenjeno da u slučaju Gotovine i Markača zaključci Pretresnog veća "adekvatno odslikavaju razmere zločina i individualnu odgovornost" optuženih, dok je, kada je u pitanju oslobađajuća presuda Čermaku, procena tužilaštva da "nema dovoljno izgleda u uspeh žalbe koja bi opravdala žalbeni postupak".