VAŠINGTON/WASHINGTON | 17.05.2000.

I VAŠINGTON POKREĆE SLUČAJ GENERALA OJDANIĆA U MOSKVI

Američka vlada "zaprepašćena" odbijanjem Rusije da ispuni obavezu koju je prihvatila glasajući svojevremeno u Savetu bezbednosti za formiranje Međunarodnog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji

I američka administracija uključila se u talas međunarodnih protesta zbog nedavnog pružanja gostoprimstva u Moskvi ministru odbrane SR Jugoslavije generalu Dragoslavu Ojdaniću, optuženom za ratne zločine. . "Rusija, kao i ostale članice Ujedinjenih Nacija, ima obavezu da poštuje odluke Međunarodnog tribunala iz Haga i uhapsi optužene za ratne zločine koji se nađu na njenoj teritoriji", izjavio je predstavnik za štampu Stejt departmenta/State Department Ričard Baučer/Richard Boucher, povodom višednevnog Ojdanićevog boravka u Moskvi, tokom kojeg je gost iz Beograda – pored susreta sa svojim ruskim kolegom, generalom Igorom Sergejevim i načelnikom Generalštaba Anatolijem Kvašnjinom - prisustvovao i pojedinim zvaničnim državnim manifestacijama.

Prihvatanje i tretman u Moskvi generala Ojdanića, rečeno je u Stejt departmentu, zaprepastili su vladu SAD, imajući u vidu jasnu obavezu o lišavanja slobode i predavanja istražnim organima u Hagu svih osoba koje se nalaze na listi optuženih od strane Međunarodnog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji - institucije čije je formiranje svojevremeno podržala i Rusija, u svojstvu stalnog člana Saveta bezbednosti UN.

Početkom juna u Moskvi će se sresti Bil Klinton/Bill Clinton i novi predsednik Rusije Vladimir Putin. U okviru priprema za taj samit, kako se najavljuje u Vašingtonu, pokrenuće se i pitanja saradnje Rusije sa NATO u mirovnim operacijama na Balkanu - uključujući i novoiskrsli problem (ne)saradnje Rusije sa Međunarodnim tribunalom iz Haga.

Slobodan Pavlović