VAŠINGTON/WASHINGTON | 24.05.2000.

I "SLUČAJ OJDANIĆ" TEMA SASTANKA U FIRENCI

Državni sekretar SAD Medlin Olbrajt pokrenuće u susretu sa ruskim šefom diplomatije Igorom Ivanovim i pitanje nedavnog prijema u Moskvi jugoslovenskog ministra odbrane, optuženog za ratne zločine na Kosovu .- Vašington Post: Putin u lošem društvu

U Firenci/Firenza, u okviru razgovora ministara inostranih poslova NATO sa šefom ruske diplomatije Igorom Ivanovim, biće pokrenut, pored ostalog, i "slučaj generala Ojdanića" - optuženog za ratne zločine kome je, u svojstvu ministra odbrane Jugoslavije, nedavno ukazano gostoprimstvo u Moskvi. Taj razgovor, kako je najavljeno u Stejt departmentu/State Department, iniciraće američki državni sekretar Medlin Olbrajt/Madeleine Albright, koja, kako se naglašava u Vašingtonu, ima podršku zapadnih saveznika u oceni da je vlada Rusije sa Ojdanićem ozbiljno prekršila svoju obavezu koju, kao stalni član Saveta bezbednosti UN, ima prema Međunarodnom tribunalu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Američka vlada je pre dve nedelje izrazila javno "zaprepašćenje" činjenicom da se Ojdanićev dolazak u Moskvu nije završio njegovim sprovođenjem u Hag, što je, kako je konstatovano tom prilikom u saopštenju Stejt departmenta, "obaveza svih država članica Organizacije ujedinjenih nacija". Vruća vašingtonska retorika u vezi sa "slučajem Ojdanić" obustavljena je tim saopštenjem administracije, uz najavu da će Ivanov ovih dana u Firenci biti suočen tim povodom sa zajedničkim protestom zapadnih saveznika. Saglasnost o tom protestu, kako je saopšteno, postignuta je pred vikend u razgovoru Olbrajtove sa portugalskim ministrom inostranih poslova Žaime Gamom/Jaime Gama, tekućim predsedavajućim Evropske unije (EU).

U međuvremenu, neki od vodećih američkih medija veoma oštro su reagovali na Ojdanićev boravak u Moskvi. Nacionalni radio ocenio je posetu optuženog generala i najavu ruskog kredita Jugoslaviji kao "svojevrstan Putinov izazov", na koji bi Zapad najprikladnije odgovorio ako bi umanjio za 132 miliona dolara (koliko bi, navodno, trebalo da dostigne vrednost najavljenih ruskih kredita i pomoći Beogradu) iznos novog zajma "za kojim Rusija cvili na šalteru Međunarodnog monetarnog fonda".

Sa sličnom pozicijom oglasio se i Vašington post/Washington Post, u članku pod indikativnim naslovom "Loše Putinovo društvo". Uz najavu da će se o prenebregavanju ruske obaveze prema Haškom Tribunalu razgovarati u Firenci, a i na predstojećem moskovskom samitu Putin-Klinton/Clinton, prestonički dnevnik zaključuje sledeće: "Nezainteresovanost za univerzalne moralne norme - koju je Moskva pokazala ukazujući gostoprimstvo Ojdaniću - predstavlja podsećanje na dane kad su iz Moskve podržavane terorističke organizacije. Ali, u to vreme Sovjetski Savez imao je uveliko okrvavljene ruke. A, Rusija danas samo previđa krv koju drugi imaju na svojim rukama".

Slobodan Pavlović