HAG/DEN HAAG | 05.05.2008.

I OJDANIĆ NA PRIVREMENOJ SLOBODI

Bivšem načelniku Generalštaba VJ odobren jednonedeljni dopust iz "humanitarnih razloga" pod striktnim uslovima i 24-časovnim nadzorom. Završne reči na suđenju "Kosovskoj šestorki" od 22. do 25. jula

Današnjom odlukom Pretresnog veća, nekadašnjem načelniku Generalštaba VJ Dragoljubu Ojdaniću je odobren jednonedeljni boravak na slobodi iz "humanitarnih razloga". On će u Srbiju otputovati sutra, a vratiti se 12. maja, dan pred nastavak procesa u kojem mu se, zajedno sa još petoricom bivših srpskih zvaničnika, sudi za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine.

U odluci se ne navodi o kakvim je "humanitarnim razlozima" reč, osim što se nalaže medicinski pregled optuženog dok je još u Hagu, kako bi se videlo da li je u stanju da otputuje u Srbiju i vrati se u Holandiju.

Za vreme privremenog boravka na slobodi, Ojdanić će biti pod 24-časovnim nadzorom srpske policije i biće dužan da pasoš preda predstavnicima Ministarstva pravde. Zabranjen mu je i bilo kakv kontakt sa žrtvama i svedocima, kao i izjave medijima. Pod sličnim uslovima na privremenoj slobodi su u poslednjih mesec i po dana boravili i Ojdanićeve kolege sa optuženičke klupe – Nikola Šainović, Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević.

U nastavku suđenja "Kosovskoj šestorci" očekuje se svedočenje još tri veštaka odbrane, posle čega će Pretresno veće izvesti nekoliko svojih svedoka, čiji bi iskazi trebalo da razjasne ono što je ostalo sporno nakon dokaznih postupaka strana. Potom će uslediti pauza za pisanje završnih podnesaka, a završne reči će biti održane od 22. do 25. jula ove godine.