HAG/DEN HAAG | 16.05.2000.

HAŠKI TRIBUNAL TRAŽI OBJAŠNJENJE MOSKVE

Tužilac Karla del Ponte žali zbog "propuštene prilike" da se, tokom tajne posete Moskvi, uhapsi general Dragoljub Ojdanić - koji je optužnicom "Milošević i ostali" optužen za zločine protiv čovečnosti na Kosovu

Glavni tužilac Karla/Carla del Ponte uputila je predsedniku Haškog tribunala Klodu Žordi/Claude Jorda zahtev da od Rusije zvanično zatraži objašnjenje da li je jugoslovenski ministar odbrane, general Dragoljub Ojdanić, početkom ovog meseca zaista boravio u Moskvi te, ako jeste, zašto tom prilikom nije "momentalno uhapšen." General Ojdanić je, naime, jedan od petorice jugoslovenskih lidera - na čelu sa predsednikom Miloševićem - koji su maja prošle godine javno optuženi za zločine protiv čovečnosti na Kosovu. Za svom petoricom optuženih Tribunal je, istovremeno, izdao međunarodne poternice, to jest naloge za hapšenje, koji su posredstvom Interpola dostavljeni svim državama-članicama UN, uključujući, naravno, i Rusiju. Sve zemlje, pa dakle i Rusija, imaju pravnu obavezu da izvrše te naloge.

Ispostavi li se da su tačni medijski izveštaji o Ojdanićevoj tajnoj poseti Moskvi, bio bi to - prema predstavniku za štampu Tužilaštva Polu Rizliju/Paul Risley - prvi slučaj da je neko od petorice optuženih napustio zemlju. Pored toga što žali zbog "propuštene prilike" da se optuženi uhapsi, tužilaštvo je, dodaje Rizli, zabrinuto i zbog "teškog kršenja Statuta Tribunala", i to od strane zemlje koja je - kao stalna članica Saveta bezbednosti UN - učestvovala u njegovom pisanju i usvajanju. A u članu 29. tog Statuta izričito stoji da su sve države - dakle ne samo one sa prostora bivše Jugoslavije - obavezne da ispunjavaju naloge Tribunala, uključujući i naloge za hapšenje.

Ukoliko se utvrdi tačnost medijskih izveštaja o Ojdanićevom boravku u Moskvi, Rizli ne isključuje mogućnost da tužilac zatraži od predsednika Tribunala da formalno obavesti Savet bezbednosti o ovom "teškom kršenju međunarodnog prava", i to od strane jedne od njegovih stalnih članica.