HAG/DEN HAAG | 28.09.1999.

HAŠKI TRIBUNAL POTVRDIO DA JE TRAŽIO "INTERVJU" SA GENERALOM GOTOVINOM

Poziv na razgovor, kaže portparol tužilaštva Pol Rizli, "ne implicira da će ta osoba biti optužena, niti da neće biti optužena"

Predstavnik za štampu tužilaštva Haškog tribunala, Pol Rizli/Paul Risley, potvrdio je agenciji SENSE da je tužilac Luiz Arbur/Louise Arbour "pre otprilike dve godine tražila intervju sa hrvatskim generalom Antom Gotovinom", ali da - do danas posle podne - "u Hag nije stigao nikakav odgovor hrvatske vlade". Nakon što je, juče, hrvatski šef diplomatije Mate Granić izjavio da je vlada u Zagrebu "odbila taj zahtev", u tužilaštvu očekuju da će o tome uskoro biti i zvanično obavešteni, kako bi mogli da preduzmu odgovarajuće korake.

Pozivanje na intervjue, tj. "informativne razgovore", ličnosti koje bi mogle da raspolažu određenim informacijama od značaja za istrage koje vodi tužilaštvo je, objašnjava Rizli, "rutinska praksa", kroz koju je do sada prošlo na stotine osoba ne samo iz bivše Jugoslavije, već i iz drugih zemalja. Takav poziv, dodaje portparol tužilaštva, "ni na koji način ne implicira da će ta osoba biti optužena, niti da neće biti optužena".

Na pitanje da li takvi pozivi uključuju i garancije "slobodnog prolaza", tj. da pozvani neće biti uhapšen jednom kada se pojavi u Hagu, Rizli je odgovorio da je tužilaštvo, u prošlim istragama, "davalo ograničene garancije osobama koje su pozvane", kao i da se to pitanje "rešava od slučaja do slučaja".