HAG/DEN HAAG | 10.06.2003.

HAŠKI POZIV GOTOVINI

U prvoj reakciji na javni istup generala Gotovine, haško tužiteljstvo poziva optuženog da u sudnici dokaže neosnovanost optužbi za ratne zločine

Haški tužitelji su spremni da saslušaju optuženog Antu Gotovinu, ali u Hagu, poručeno je iz Tribunala na javni istup nekadašnjeg generala hrvatske vojske, optuženog za zločine nad Srbima u Hrvatskoj u operaciji "Oluja".

Za Haški sud, dodaje se u reakciji na intervju koji je Gotovina dao listu "Nacional", on je, kao i za cijelo medjunarodno pravosudje, bjegunac od pravde koji se tereti za teške povrede ratnog i humanitarnog prava.

Umjesto stranica lista, Gotovini se preporučuje haška sudnica kao "najbolje mjesto" na kojem će dokazivati tvrdnje o tome da nije aktivno sudjelovao u Oluji i u nasilju nad civilnim stanovništvom. "Čim dodje u Hag, glavna tužiteljica ga je spremna saslušati i na osnovu toga poduzeti potrebne mjere", rekla je glasnogovornica Carle/Karle del Ponte, Florance Hartmann/Florens Hartman.

Komentirajući zahtjev Gotovine da mu se status optuženog izmijeni u osumnjičenog, ona je dodala kako bivši general pred sobom više nema opcija: može samo ili se predati ili očekivati hapšenje i transfer u Hag.

Medjutim, na neki način je potvrdjena izjava optuženog da mu bivše hrvatska vlast nije uručivala pozive na saslušanja koji su pristizali iz Haga u Zagreb. Tribunal je potvrdio, naime, da su se tadašnje vlasti oglušile o njihove pozive za saslušanje generala Ante Gotovine, poslane u aprilu i maju 1998. godine.