HAG/DEN HAAG | 31.10.2005.

HARADINAJ "NA LEDU" DO 21. NOVEMBRA

Pošto ga je Žalbeno veće u petak vratilo na "popravni ispit", Pretresno veće II danas odlučilo da produži rok na koji je privremeno obustavilo izvršenje odluke o političkom angažmanu Ramuša Haradinaja. Izvršenje obustavljeno do 21. novembra ili do okončanja žalbenog postupka koji je pokrenulo tužilaštvo, što bi moglo da se dogodi i pre 21. novembra

Izvršenje odluke Pretresnog veća kojom je optuženom Ramušu/Ramushu Haradinaju odobrava ograničeno angažovanje u političkom životu Kosova obustavljeno je do 21. novembra ove godine ili "do datuma u kojem Žalbeno veće donese svoju odluku, ukoliko se to dogodi ranije."

Tako glasi današnja odluka Pretresnog veća II koje vodi Haradinajev slučaj i koje je 12. oktobra donelo kontraverznu odluku da optuženom dozvoli politički angažman pod kotrolom UNMIK-a. "Skandalizovano" tom odlukom, tužilaštvo je uložilo žalbu i zatražilo da se njeno izvršenje obustavi do konačnog izjašnjavanja Žalbenog veća. Pretresno veće je dva dana kasnije privremeno obustavilo izvršenje sopstvene odluke, a zatim je pokušalo da zahtev tužilaštva prebaci Žalbenom veću, navodeći kako je ono "u boljoj poziciji da proceni koliko bi mogao da traje žalbeni postupak." Drugostepeno veće je, međutim, prošlog petka odbilo taj pokušaj prebacivanje "lopte" u njegov teren, ukazujući da zahtev tužilaštva nije upućen njemu već prvostepenom veću, te ono treba da se izjasni hoće li ili ne obustaviti izvršenje osporavane odluke.

Nemajući kud, sudije Ađius/Agius sa Malte, Brajdensholt/Braydensholt iz Danske i Eser iz Nemačke su se danas izjasnili da privremenu obustavu izvršenja produže do 21. novembra, odnosno do okončanja žalbenog postupka, kako je to tražilo tužilaštvo.