HAG/DEN HAAG | 13.09.2010.

HARADINAJ I BRAHIMAJ U SUDNICI IDUĆE SEDMICE

Konferencija o stanju u postupku u predmetu bivših komandanata OVK zakazana za 23. septembar. Tim optužbe predvodi Pol Rodžers

Predpretresni sudija Bakone Moloto je za četvrtak 23. septembra zakazao konferenciju o stanju u postupku u predmetu bivših zapovednika OVK Ramuša/Ramush Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja. Na konferenciji će biti reči o dinamici priprema za delimično ponovljeno suđenje, kao i o tome kako će izgledati i kada bi mogao da počne tužiočev dopunski dokazni postupak.

Iz današnje odluke se vidi da će tim optužbe predvoditi Pol Rodžers/Paul Rogers iz žalbenog tima tužilaštva. On je do sada, između ostalog, sa dosta uspeha u žalbenom postupku vodio predmet "Ovčara" u kojem je potvrđena prvostepena 20-godišnja zatvorska kazna Miletu Mrkšiću, a Veselinu Šljivančaninu pooštrena sa pet na 17 godina zatvora. U žalbenom postupku je, takođe, vodio i predmet generala VRS Dragomira Miloševića kome je presuda za zločine u Sarajevu smanjena sa 33 na 29 godina zatvora. Rodžers je na čelu tužiočevog žalbenog tima na suđenju petorici bivših visokih zvaničnika Srbije i SR Jugoslavije, koji su prvostepeno osuđeni na zatvorske kazne od 15 do 22 godine.

Haradinaj i Balaj su u aprilu 2008. godine prvostepenom presudom veća oslobođeni po svim tačkama optužnice koja ih je teretila za zločine nad albanskim, srpskim i romskim civilima na Kosovu 1998. godine, dok je Lahi Brahimaj osuđen na šest godina zatvora zbog zločina u logoru OVK u Jablanici. Žalbeno veće je, međutim, u julu ove godine ukinulo tu presudu i predmet vratilo na ponovno suđenje po šest tačaka optužnice koje se takođe odnose na zločine u Jablanici.

Haradinaj i Brahimaj će se 23. septembra pojaviti u sudnici, budući da se od izricanja žalbene presude nalaze u pritvoru Tribunala, a nedavno su odbijeni njihovi zahtevi za puštanje na slobodu do početka suđenja. Idriz Balaj se nalazi na Kosovu gde služi kaznu za druge ratne zločine.