HAG/DEN HAAG | 09.01.2013.

HARADINAJ, BALAJ I BRAHIMAJ PRAVOSNAŽNO OSLOBOĐENI

Budući da tužilac u roku od 30 dana nije predao najavu žalbe, prvostepena oslobađajuća presuda bivšim komandantima OVK po optužnici za zločine u logoru Jablanica 1998. godine postala je pravosnažna

Bivši komandanti OVK Ramuš/Ramush Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj pravosnažno su oslobođeni krivice za zločine nad Albancima, Srbima i Romima u logoru Jablanica 1998. godine, saopšteno je danas u Tribunalu. To je posledica odluke tužilaštva da ne uloži žalbu na oslobađajuću presudu u roku od 30 dana, koji propisuje pravilnik o radu suda.

Njih trojica su se prvobitno teretili za zločine nad civilima na širem području zapadnog Kosova poznatog kao Dukađin i prvostepenom presudom iz 2008. godine Haradinaj i Balaj su oslobođeni po svim tačkama optužnice, a Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora zbog premlaćivanja zatočenika jablaničkog logora. Žalbenom presudom mu je kazna potvrđena, a ujedno je naloženo delimično ponavljanje suđenja po šest tačaka optužnice za zločine u Jablanici, jer je ocenjeno da je proces okončan pre nego što su saslušani svi svedoci optužbe, koji su iz straha odbijali da daju iskaze pred Tribunalom.

Ni na ponovljenom suđenju tužilac nije imao više sreće sa svedocima, pa je veće sudije Molotoa zaključilo da nema dokaza o učešću optuženih u zločinima u Jablanici i sva trojica su 29. novembra prošle godine oslobođeni krivice. Budući da je Brahimaj odslužio kaznu od šest godina, svi optuženi su odmah pušteni na slobodu. Očito svestan da dokazi kojima raspolaže ni u drugostepenom postupku ne bi doveli do osuđujuće presude, tužilac je odlučio da ne dostavi najavu žalbe u roku od 30 dana koji je istekao 29. decembra prošle godine.

Nakon suđenja Haradinaju, Balju i Brahimaju, osim šestogodišnje zatvorske kazne trećeoptuženom, ostaju zaključci sudskih veća o zločinima OVK u Jablanici i na drugim lokacijama u oblasti Dukađin. U presudama se navodi da su pripadnici OVK zlostavljali jedan broj civila na raznim mestima, uključujući i Jablanicu, kao i da su izvan razumne sumnje odgovorni za ubistvo sedam civila.