LUKSEMBURG/LUXEMBURG | 13.10.2003.

GOTOVINA U HRVATSKOJ?

Odbjegli general nikada nije ni napuštao Hrvatsku, tvrdi glavna tužiteljica Haškog suda

Svo vrijeme vrlo intenzivne "potrage" za njim, general Ante Gotovina se krio u Hrvatskoj, ustvrdila je danas glavna tužiteljica Carla/Karla del Ponte. Ona je novinarima, nakon ministarskog skupa u Luxembourgu, iznijela i pojedinosti saznanja do kojih je došlo haško tužiteljstvo: bjegunac je prošlo ljeto proveo spokojno na jednoj jahti, krstareći Jadranom.

Carla del Ponte tvrdi da odbjeglog generala štiti "široka meža pomagača", uključujući, prema njenim riječima, i "ljude u državnim institucijama".

Sa druge strane, ona nije uvjerenja da iza skrivanja Gotovine stoji najviši hrvatski vrh: "Mislim da Račan govori istinu, on vjerovatno ne zna gdje se skriva Gotovina", rekla je novinarima glavna tužiteljica.

Ona očekuje da će najavljeno intenziviranje suradnje, razmjena podataka na relaciji Zagreb-Hag, konačno dati rezultat - transfer u haški pritvor nekadašnjeg hrvatskog generala, kojeg je Tribunal optužio za ratne zločine.

Hvale vrijedno je, po glavnoj tužiteljici, i to da je Amerika ponudila 5 miliona dolara za Gotovinu, kao i objavljivanje "hrvatskih adresa" odbjeglog generala u hrvatskim medijima.