HAG/DEN HAAG | 19.03.2010.

GOTOVINA TRAŽI ODOBRENJE ZA ŽALBU

Nezadovoljni odlukom Pretresnog veća kojom su hrvatskim vlastima date "odrešene ruke" da nastave istražne radnje protiv članova tima odbrane osumnjičenih za skrivanje i/ili uništavanje dokumentacije iz državnih arhiva, branioci Ante Gotovine zahtevaju odobrenje za žalbu. Iskaz bivšeg Markačevog zamenika Željka Sačića na zasedanju zatvorenom za javnost

Branioci hrvatskog generala Ante Gotovine traže odobrenje za ulaganje žalbe na odluku Pretresnog veća od 15. marta ove godine kojom je odbijen zahtev da se Republici Hrvatskoj naloži da trajno obustavi sve istražne radnji protiv članova tima odbrane. Podsetimo, u decembru prošle godine hrvatske vlasti su u sklopu potrage za topničkim dnevnicima HV iz vremena operacije "Oluja" zaplenili kompjutere i dokumente od nekoliko članova tima Gotovinine odbrane, a pre toga je protiv nekih od njih pokrenut krivični postupak zbog skrivanja i/ili uništavanja dokumentacije iz državnih arhiva.

Odbrana smatra da odluka Pretresnog veća negativno utiče "na pravično i ekspeditivno suđenje", te da bi hitna odluka Žalbenog veća mogla da "suštinski pospeši postupak", što su, inače, uslovi koji moraju biti ispunjeni da bi se odobrilo ulaganje takozvane "interlokutorne žalbe."

Branioci ukazuju da je Pretresno veće u odluci navelo da je "svesno da pretrage preduzete protiv članova tima odbrane mogu predstavljati praktičnu prepreku u njihovom radu" i tako, po odbrani, na neki način priznalo da je "pravično i ekspeditivno suđenje" ugroženo. Ukoliko bi Žalbeno veće u kratkom roku donelo odluku, bila bi, smatra odbrana, prekinuta buduća sporenja po pitanju istražnih radnji protiv članova tima odbrane, što je i do sada opterećivalo postupak.

Mada se odlukom Pretresnog veća Hrvatskoj nameću izvesna ograničenja u pretrazi zaplenjene dokumentacije, Gotovinini branioci Mišetić i Kiho/Kehoe očito ne smatraju da je to dovoljna zaštita prava i interesa optuženog. Sudije su, naime, naložile hrvatskim vlastima da se uzdrže od pregleda komunikacije između branilaca i optuženog ili materijala koje je odbrana pripremila za potrebe suđenja. Takođe, sve informacije o zaštićenim svedocima do kojih se dođe tokom pregleda zaplenjenih materijala moraju, prema odluci veća, ostati poverljive.

Inače, suđenje generalima Gotovini, Čermaku i Markaču, po optužnici za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem proterivanja Srba iz Krajine za vreme i nakon operacije "Oluja" 1995. godine, danas je nastavljeno na zatvorenoj sednici iskazom Željka Sačića, bivšeg zamenika komandanta specijalne policije Mladena Markača. Njegovo ime se do sada pominjalo u iskazima više svedoka optužbe i odbrane u kontekstu prikrivanja zločina u selu Grubori, gde je krajem avgusta 1995. godine ubijeno petoro srpskih staraca. Kako je danas najavio predsedavajući sudija Ori/Orie, Sačićev iskaz će biti nastavljen iduće nedelje, a odvijaće se "većim delom" na zasedanju zatvorenom za javnost.