HAG/DEN HAAG | 20.04.2012.

GOTOVINA I MARKAČ U SUDNICI UBRZO NAKON ŽALBENE RASPRAVE

Devet dana nakon rasprave po žalbama odbrana na kazne od 24 i 18 godina zatvora Anti Gotovini i Mladenu Markaču u istom predmetu će biti održana konferencija o stanju u postupku na kojoj će optuženi moći da pokrenu pitanja uslova pritvora i svog zdravstvenog stanja

Konferencija o stanju u žalbenom postupku u predmetu hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača biće održana u sredu 23. maja pred sudijom Teodorom/Theodor Meronom. Statusne konferencije se, po pravilima Tribunala, održavaju jednom u četiri meseca kako bi se optuženima dala prilika da iznesu eventualne primedbe na uslove pritvora i izveste veće o mogućim zdravstvenim problemima, kao i da se razmotre nerešena administrativna pitanja. Prošlo takvo zasedanje održano je 26. januara.

Devet dana pre statusne konferencije, u ponedeljak 14. maja, u istom predmetu je predviđeno održavanje žalbene rasprave. Bivši zapovednik Zbornog područja Split Ante Gotovina je 15. aprila prošle godine zbog zločina nad Srbima za vreme i nakon operacije "Oluja" u leto 1995. godine osuđen na 24 godine zatvora, a komandant hrvatskih specijalaca Mladen Markač na 18-godišnju zatvorsku kaznu. Na prvostepenu presudu su se žalile odbrane optuženih koje negiraju nalaz Pretresnog veća o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem proterivanja srpskih civila iz Krajine i učešću optuženih u njemu.

Tužilac nije uložio žalbu na presude Gotovini i Markaču, kao ni na oslobađajuću presudu bivšem zapovedniku Zbornog mesta Knin Ivanu Čermaku.