HAG/DEN HAAG | 18.09.2012.

GOTOVINA I MARKAČ NAKRATKO U SUDNICI

Kako se suđenje Ratku Mladiću i drugi dan za redom odvijalo na zatvorenoj sednici, jedina javna rasprava u Tribunalu bila je sedmominutna konferencija o stanju u žalbenom postupku u predmetu hrvatskih generala osuđenih za zločine nad srpskim civilima za vreme i nakon operacije "Oluja". Markač "okej" nakon teške operacije, Gotovina bez zdravstvenih problema

Pred većem sudije Teodora/Theodor Merona danas je održana konferencija o stanju u žalbenom postupku u predmetu hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Oni su u aprilu prošle godine osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem proterivanja Srba iz Krajine za vreme i nakon operacije "Oluja" u leto 1995. godine. Branioci su za optužene tražili oslobađajuću presudu, a tužilac je odgovorio da prvostepene kazne treba da budu potvrđene.

Nakon kraćeg proceduralnog uvoda, predsedavajući sudija je, kako pravila nalažu, pozvao optužene da iznesu eventualne primedbe na pritvorske uslove i upoznaju veće sa mogućim zdravstvenim problemima. Prvi se oglasio Mladen Markač, navodeći da je nakon "teške operacije" u fazi oporavka i da je "zdravstvena skrb primerena", tako da je "sve okej". Nakon njega, veću se obratio Ante Gotovina i rekao da nema zdravstvenih problema, odnosno da je sa njim "sve u redu".

Pre nego što je zaključio današnje zasedanje, sudija Meron je podsetio da je tužilac u avgustu odgovorio na raniji zahtev veća da se izjasni o tome da li hrvatski generali treba da budu osuđeni po komandnoj odgovornosti za podržavanje i pomaganje zločina u slučaju da budu oslobođeni krivice po individualnoj odgovornosti za artiljerijski napad na krajinske gradove i učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu. Tužilac je naveo da ih treba osuditi po komandnoj odgovornosti i da u tom slučaju kazne ne treba smanjiti, dok su odbrane u svom odgovoru zahtevale da generali ne budu osuđeni ni po jednom od dva oblika odgovornosti.

Branioci Gotovine su, pored toga, 11. avgusta dostavili podnesak u kojem tvrde da Žalbeno veće nema ovlašćenja da se bavi razmatranjem komandne odgovornosti njihovog klijenta, jer tužilac nije podneo žalbu sa takvim zahtevom. Gotovininom podnesku se potom pridružila i Markačeva odbrana. Na pitanje Gotovininog branioca Grega Kiha/Kehoe kada se može očekivati odluka po tom pitanju, predsedavajući sudija je odgovorio da će obavestiti strane čim odluka bude donesena.

Žalbena rasprava u predmetu hrvatskih generala održana je neuobičajeno brzo, u maju ove godine, malo više od godinu dana nakon prvostepene presude. Danas nije bilo reči o tačnim datumima izricanja konačne presude za zločine nad Srbima za vreme i nakon operacije "Oluja", pa ostaje informacija sa poslednjeg obraćanja predsednika suda, ujedno i predsedavajućeg Žalbenog veća, Teodora Merona Savetu bezbednosti UN kada je rekao da će se to dogoditi do kraja ove godine.