HAG/DEN HAAG | 16.08.2015.
Sljedeće sedmice u Tribunalu

GODIŠNJICA BRAKA NA KLUPI ZA SVJEDOKE

Nakon okončanja prošle sedmice započetog iskaza Mileta Došenovića i svjedočenja Gojka Draškovića iz Novog Sarajeva, kao svjedoci Ratka Mladića nastupiće Biljana i Žarko Stojković iz Beograda čijem su braku prije dvadeset godina, u jeku srebreničke operacije VRS, kumovali optuženi i njegova supruga Bosiljka

Biljana i Žarko Stojković iz Beograda sastaće se sljedeće sedmice u Hagu sa svojim kumom, u čijem su se prisustvu prije dvadeset godina vjenčali u Beogradu. To, na prvi pogled, ne bi bilo ništa čudno da susret nije zakazan u sudnici Tribunala i da kum nije Ratko Mladić, optužen za zločine koje su u BiH počinile snage pod njegovom komandom, uključujući i one koji su u julu 1995. - upravo u dane njihovog vjenčanja - počinjeni u Srebrenici.

Bračni par Stojković će, kako se očekuje, potvrditi da je Mladić 16. jula 1995. bio na njihovom vjenčanju u crkvi a zatim i na svadbenom ručku u restoranu "Dva ribara". Supruga optuženog je, podsjetimo, u prošlonedjeljnom svjedočenju tvrdila da je Mladić bio u Beogradu od večeri 14. jula do jutarnjih sati 17. jula 1995. godine. Tužilaštvo ne negira da je Mladić bio u Beogradu i na svadbi čije je snimke javnost djelimično imala prilike da vidi u dosadašnjem toku suđenja, ali tvrdi da se u Glavni štab VRS u Crnoj rijeci vratio uvečer 16. jula 1995. godine.

Biljana Stojković je upoznala Mladića i njegovu suprugu 1991. godine kada je kao novinarka lista bivše JNA "Narodna armija" pisala o aktivnostima Kninskog korpusa na čijem se čelu optuženi u to vrijeme nalazio. Njen suprug Žarko se sa Mladićem zbližio, kako navodi izjavi odbrani, tek neposredno poslije vjeridbe u maju 1995. godine. Oboje navode da su video-trake sa snimcima vjenčanja ukradene iz kuće majke Biljane Stojković.

Prema rasporedu za sljedeću sedmicu, prije nego što odbrana u sudnicu pozove Biljanu i Žarka Stojković, biće završeno ispitivanje pukovnika Mileta Došenovića čiji je iskaz počeo prošle sedmice. Došenović je u dosadašnjem toku svjedočenja osporavao autentičnost razgovora presretnutih u vrijeme srebreničke operacije od strane Armije i MUP BiH, uključujući i one u kojima je sudjelovao optuženi general Mladić. Nakon Došenovića, predviđen je iskaz Gojka Draškovića, koji će svjedočiti o zbivanjima na sarajevskom ratištu i, posebno, u Ozrenskoj ulici gdje su bili položaji čete kojom je komandovao.