HAG/DEN HAAG | 18.09.2009.

GENERAL PAVKOVIĆ NA PRIVREMENOJ SLOBODI

Bivšem komandantu Treće armije VJ Nebojši Pavkoviću odobren petodnevni boravak u Srbiji tokom kojeg će prisustvovati sahrani svog nedavno preminulog oca, saopšteno danas u Tribunalu

Žalbeno veće kojim predsedava kineski sudija Liu odobrilo je zahtev bivšeg načelnika Treće armije VJ Nebojše Pavkovića za privremeno puštanje na slobodu od 18. do 22. septembra iz "humanitarnih razloga". On će u tom periodu boraviti u Beogradu, a na kratko i u Jagodini, gde će prisustvovati sahrani svog nedavno preminulog oca.

Pavković će biti pod 24-časovnim nadzorom srpske policije, koja je obavezna da spreči njegov eventualni pokušaj bekstva i pruži mu pratnju od Beograda do Jagodine i nazad. Zabranjeno mu je da tokom privremene slobode sa bilo kim, uključujući i medije, razgovara o svom predmetu, kao i bilo kakav kontakt sa žrtvama i potencijalnim svedocima.

Kako je navedeno u odluci veća, tužilac "nije zauzimao stav po ovom pitanju", ali je podsetio da dužina kazne na koju je Pavković prvostepeno osuđen "ne ide u prilog odluci o puštanju na privremenu slobodu".

General Pavković je, podsetimo, prvostepenom presudom u februaru ove godine osuđen na 22 godine zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem proterivanja Albanaca sa Kosova 1999. godine. Na istu kaznu osuđeni su i bivši potpredsednik savezne vlade Nikola Šainović i policijski general Sreten Lukić, dok su na po 15 godina zatvora kao pomagači osuđeni bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić i komandant Prištinskog korpusa Vladimir Lazarević. Nekadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović je oslobođen svih optužbi.

Predmet je trenutno u žalbenoj fazi, budući da je tužilac kazne koje su odmerene petorici osuđenih ocenio "očigledno neprimerenim", dok su branioci tražili oslobađajuće presude za svoje klijente.