HAG/DEN HAAG | 17.05.2011.

GENERAL LAZAREVIĆ SE ŽALI NA "BOLEST MOZGA"

Veći deo konferencije o stanju u žalbenom postupku u predmetu "kosovske petorke" protekao u monologu o zdravlju optuženog generala Vladimira Lazarevića koji se požalio na "pogoršanje bolesti mozga". Branioci imaju rok do 14. juna da podnesu eventualne izmene na žalbene osnove

U predmetu petorice bivših političkih, vojnih i policijskih zvaničnika Srbije koji su prvostepenom presudom proglašeni krivim za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine, održana je redovna konferencija o stanju u žalbenom postupku.

Bivši potpredsednik savezne vlade Nikola Šainović, general VJ Nebojša Pavković i načelnik Štaba MUP za Kosovo Sreten Lukić su u februaru 2009. osuđeni na 22 godine zatvora dok je generalima VJ Dragoljubu Ojdaniću i Vladimiru Lazareviću izrečena petnaestogodišnja kazna. Nekadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović je oslobođen svih optužbi. Branioci u žalbama traže oslobađanje njihovih klijenata dok tužilaštvo zahteva pooštravanje kazni.

Predžalbeni sudija Liu Daćun/Liu Daqun je danas saopštio da "strane koje žele izmenu svojih žalbenih osnova", mogu to da učine do 14. juna ove godine. Nakon toga, rekao je sudija, prevod presude na jezik koji razumeju optuženi, "više nije valjan razlog za izmenu žalbe". Presuda je prevedena 13. septembra prošle godine i "devet meseci" je, po mišljenju sudije dovoljno vremena da osuđeni razgovaraju sa svojim braniocima o zaključcima Pretresnog veća.

Veći deo današnje konferencije o stanju u žalbenom postupku protekao je u monologu optuženog Lazarevića koji je upoznao Veće sa trenutnim zdravstvenim problemima. Lazarević tvrdi da je za "dve godine imao 7 operacija" i da bi, po predlogu lekara trebalo da "nosi ženski hulahop" i prođe kroz još dve hirurške intervencije na kolenima. On je, međutim, odbio te operacije, budući da, usled "pogoršanja bolesti mozga" njegova "moždana masa ne može da izdrži" još dve potpune anestezije. Generalova "bolest mozga", kako je rekao, izaziva "pojave vrtoglavica, kolaps, paralizu delova tela, bolove, iskrivljenje lika i nemogućnost govora". Sudija Liu je obećao optuženom da će sve to preneti Sekretarijatu suda koji je nadležan da se stara o zdravlju tribunalovih pritvorenika.

Naredna konferencija o stanju u žalbenom postupku "kosovske petorke" biće održana u narednih 120 dana.