HAG/DEN HAAG | 23.10.2008.

GENERAL LAZAREVIĆ BEZ PRIVREMENE SLOBODE

Žalbeno veće uvažilo argumentaciju tužilaštva i poništilo odluku kojom je "iz humanitarnih razloga" generalu VJ Vladimiru Lazareviću odobren privremeni boravak na slobodi

Žalbeno veće je danas poništilo odluku Pretresnog veća od 26. septembra kojom je generalu bivše Vojske Jugoslavije Vladimiru Lazareviću odobren privremeni odlazak na slobodu "iz humanitarnih razloga".

Žalbeno veće je prihvatilo argument tužilaštva da je prvostepeno veće pogrešno protumačilo medicinski izveštaj pritvorskog lekara kada je navelo "da će boravak Lazarevića u porodičnom okruženju" značajno uticati na poboljšanje njegovog zdravstvenog stanja. Tužilac, naime, tvrdi da se u lekarskom nalazu navodi da bi boravak u Beogradu optuženom "mogao biti" a ne "da će biti" od pomoći.

Vladimir Lazarević se zajedno sa još petoricom bivših političkih, vojnih i policijskih zvaničnika Srbije tereti za progone, deportacije, prisilna premeštanja i ubistva kosovskih Albanaca 1999. godine. Suđenje je posle dve godine okončano 27. avgusta, a presuda bi trebalo da bude donesena uskoro.