HAG/DEN HAAG | 13.11.2003.

GDJE JE MLADIĆEV DOSJE

Ured Carle del Ponte ponovo od Beograda zahtijeva dostavljanje povjerljivih podataka o generalu-bjeguncu

Haški tužitelji traže od Tribunala da obaveže zvanični Beograd na dostavu svih raspoloživih podatke o odmetnutom generalu Ratku Mladiću, saopšteno je danas u Hagu.

S tim u vezi, u srijedu je ured tužitelja uputio Tribunalu formalni zahtjev za zakazivanje rasprave na kojoj bi jedina tema bila suradnja vlasti Srbije i Crne Gore u ovom slučaju.

Istovremeno se od Tribunala traži da Beogradu uputi energičan zahtjev da se tužiteljima dostave sva dokumenta vezana za Ratka Mladića, koja bi mogla biti značajna za proces protiv njega.

Glavna tužiteljica Haškog suda u zvaničnom obraćanju Tribunalu navodi da je dosje generala Ratka Mladića zatražen 2002. godine još uvijek bez rezultata, iako je zvaničnicima Srbije i Crne Gore uručivan lično ili u obimnoj prepisci sa Beogradom.

U igri "mačke i miša", Beograd je ljetos dostavio podatke o Mladiću koji završavaju sa aprilom 1992., sa objašnjenjem da tada prestaje njegova služba u VJ. Tužiteljstvo se onda, za ostatak dokumentacije, obratilo VRS, gdje je dobilo odgovor da se "Mladićev dosje drži u Generalštabu VJ".

"U medjuvremenu, dobila sam potvrdu iz drugih izvora, da se dokumentacija o Ratku Mladiću zaista čuva u Generalštabu VJ", rekla je del Ponte, navodeći da je o tim saznanjima aprila ove godine pismeno obavijestila i ministra vanjskih poslova SCG, Gorana Svilanovića.

Medjutim, osim obećanja da se zahtjev Del Ponte "sa najvećom pažnjom razmatra", do Haga još uvijek nije stiglo ništa od tražene dokumentacije.