HAG/DEN HAAG | 01.04.2005.

FOTO IDENTIFIKACIJE PRIPADNIKA OVK

Bivši pripadnik Centralne jedinice za kriminalistička istraživanja (CCIU) na Kosovu svjedočio je da su žrtve iz Lapušnika na foto-panelima prepoznale optužene Limaja i Musliua kao osobe koje su viđeli u logoru.

Više kosovskih Albanaca, bivših zatočenika logora, Lapušnik identificiralo je optužene Fatmira Limaja i Isaka Musliua kao osobe koje su vidjeli u logoru, svjedočio je bivši pripadnik Međunarodne policije na Kosovu. On je na suđenju trojici bivših pripadnika OVK pojasnio da su istrage međunarodne policije o zločinima OVK obavljane 2001. i 2002. godine, tri odnosno četiri godine nakon što su svjedoci bili zatočeni u Lapušniku.

Američki policajac Anargyros/Anagiros Keriakis je bio pripadnik Centralne jedinice za kriminalistička istraživanja (CCIU) gdje je dobio zadatak da izvrši testove identifikacije s albanskim žrtvama Lapušnika. Pokazivao bi im foto-panele (nizove od šest fotografija sličnih osoba), a svjedoci su bili pozvani da navedu da li prepoznaju nekog od fotografiranih ljudi. Nekoliko njih je identificiralo Fatmira Limaja kao komandanta Čelikua, zapovjednika OVK u tom području, a neki su prepoznali i optuženog Isaka Musliu, zvanog Ćerćizi, kazao je Keriakis.

Advokati obrane su, međutim, tvrdili da svjedok nije pravilno izveo postupak identifikacija, odnosno da nije ispitanicima naglasio da fotografija osumnjičene osobe ne mora biti na foto-panelu koji im je pokazan. Svjedok prihvaća da je počinio nekoliko grešaka u prezentaciji rezultata identifikacija (na primjer, nedostaje mu kopija jednog foto-panela po kojem su svjedoci vršili identifikaciju), ali on smatra da to ne dovodi u pitanje njegove nalaze.

Advokati također tvrde da metode Keriakisovog rada ukazuju da je on nekim svjedocima sugerirao imena osumnjičenih "jer ih je po svaku cijenu želio dobiti" - što Keriakis odlučno negira, tvrdeći da je bio potpuno nepristran u svom radu.