HAG/DEN HAAG | 30.08.2015.
Sledeće sedmice u Tribunalu

DVA SVEDOKA I JEDNA STATUSNA KONFERENCIJA

Krim inspektor sa Ilidže Simo Tuševljak nastavlja iskaz u odbranu Ratka Mladića, a potom će na klupu za svedoke sesti ratni vozač optuženog, Mlađen Kenjić, koji bi trebalo da govori o prirodi i dužini njegovog boravka u Beogradu u vreme masovnih egzekucija zarobljenih Srebreničana. Mladić iduće sedmice neće biti usamljen u tribunalovim sudnicama, budući da je za sredu najavljena statusna konferencije u predmetu šestorice bosanskih Hrvata na čelu sa Prlićem

Suđenje Ratku Mladiću nastavlja se naredne sedmice iskazima dva svedoka odbrane – krim inspektora sa Ilidže Sime Tuševljaka i Mlađena Kenjića, ratnog vozača optuženog generala. Mladić se tereti za učešće u četiri udružena zločinačka poduhvata koji obuhvataju genocid u opštinama BiH 1992. godine, teror nad građanima Sarajeva, uzimanje osoblja UN za taoce i genocid u Srebrenici.

Tuševljak, koji je tokom rata bio načelnik kriminalističke policije Romanijsko-biračkog okruga MUP Republike Srpske, u ponedeljak započinje treću "epizodu" iskaza. Prva je održana još u julu kada je tvrdio da su se vojska i policija bosanskih Srba tokom rata odlučno suprotstavljale četničkim i drugim srpskim paravojnim jedinicama. Njegov iskaz tada je prekinut zbog letnje sudske pauze i nastavljen je drugom "epizodom" prošlog četvrtka, kada je tvrdio da su civilne zgrade u sarajevskoj opštini Ilidža, gde je bila njegova kancelarija, neprestano napadane sa područja pod kontrolom Armije BiH. Iskaz je ponovo prekinut zbog vikenda, a u ponedeljak se očekuje nastavak ispitivanja od strane branilaca.

Sledeći svedok, Mlađen Kenjić, je kako se moglo čuti u dosadašnjem toku suđenja, bio vozač optuženog, a u jednoj prilici je ranjen dok je bio u njegovoj pratnji. Očekuje se da će potvrditi Mladićev alibi za dane kada su u okolini Zvornika u julu 1995. godine trajala ubijanja zarobljenih srebreničkih muškaraca i dečaka. O tome su već svedočili mladenci kojima je Mladić 16. jula 1995. godine bio kum na venčanju u Beogradu, kao i supruga optuženog – Bosiljka Mladić. Optužba i odbrana se slažu da je Mladić otišao u Beograd 14. jula, ali se spore oko vremena povratka – da li se odigrao do kraja dana 16. ili 17. ujutro. Druga tačka sporenja odnosi se na to da li je optuženi u vreme masovnih egzekucija Srebreničana mogao da održava vezu sa podređenim oficirima koji su zločin sprovodili.

Mladićeva radna sedmica traje od ponedeljka do četvrtka, a za sredu popodne zakazan je još jedan događaj u tribunalovoj sudnici – konferencija o stanju u žalbenom postupku u predmetu bivših čelnika Herceg Bosne. Reč je o jednom od najobimnijih haških procesa, koji je otvoren još u aprilu 2006. godine. Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoje Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić su prvostepenom presudom iz maja 2013. osuđeni na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina počinjenih tokom hrvatsko-muslimanskog sukoba u BiH 1993. i 1994. godine. U toku je žalbeni postupak, a konačna presuda očekuje se sredinom 2017. godine.