MOSKVA | 14.05.2000.

DVA POSJETA MOSKVI - JEDAN TAJNI, DRUGI JAVNI

Pred sutrašnji najavljeni dolazak jugoslavenskog ministra vanjskih poslova Živadina Jovanovića u Moskvu, ruski mediji objavljuju da je u Moskvi pet dana boravio Dragoljub Ojdanić, jugoslavenski ministar obrane

U Moskvi je u strogoj tajnosti pet dana boravio ministar obrane Jugoslavije Dragoljub Ojdanić. Vijest o njegovoj posjeti i razgovorima s ruskim ministrom obrane Igorom Sergejevim i načelnikom Generalštaba Anatolijem Kvašnjinom procurila je u medije u subotu, tek nakon njegovog odlaska iz Moskve.

Ojdanić je, prema jugoslavenskim diplomatskim izvorima, stigao u Moskvu 7 maja/svibnja, na dan inauguracije Vladimira Putina, bio je prisutan na vojnoj paradi održanoj na Crvenom trgu na Dan pobjede 9 maja, te razgovarao s Sergejevim i Kvašnjinom o situaciji na Balkanu i na Kosovu.

Ruski mediji ukazuju da se završetak tajanstvenog Ojdanićevog boravka u Moskvi poklopio s izjavom koju je za ruske novinske agencije dao zapovjednik ruskog kontingenta u sastavu KFOR, pukovnik Andrej Serdjukov, o povećanju broja "za borbu spremnih" ruskih vojnika na Kosovu. Serdjukov je pojasnio da se ne radi o povećanju ukupnog broja od 3.600 vojnika, koliko broje ruske snage na Kosovu, već da će unutar kontingenta doći do promjene karaktera određenih jedinica. Tako se planira smanjivanje struktura za nabavu i nepotrebnih rukovodećih funkcija, a povećanje broja pravnih savjetnika i borbenih jedinica.

U dvodnevni posjet Moskvi sutra dolazi i jugoslavenski ministar vanjskih poslova, Živadin Jovanović, ali za razliku od Ojdanićevog, njegov je dolazak javan. Najavljeni sastanak Jovanovića s ruskim šefom diplomacije Igorom Ivanovim ujedno predstavlja i prvi sastanak na ovako visokom nivou između Moskve i službenog Beograda od NATO napada na Jugoslaviju prošle godine.

Ruska diplomacija međutim, već neko vrijeme, po vlastitom objašnjenju, "skuplja informacije" o situaciji u Jugoslaviji i na Kosovu, i to ne samo iz režimskih izvora. Prošlog su mjeseca tako u Moskvi boravili i s Ivanovim razgovarali lider Srpskog pokreta obnove, Vuk Drašković, te predstavnici umjerene struje kosovskih Srba, episkop Artemije i Momčilo Trajković.