HAG/DEN HAAG | 21.04.2008.

DOKUMENT "VIŠKA" U ARHIVI VOJSKE JUGOSLAVIJE

Iskaz poslednjeg svedoka odbrane generala Sretena Lukića protekao na sednici zatvorenoj za javnost, nakon čega je o spornom dokumentu koji je Pavkovićeva odbrana predala tužilaštvu svedočio veštak odbrane vojnih i policijskih generala Dragoljuba Ojdanića i Sretena Lukića

Odbrana policijskog generala Sretena Lukića je danas okončala svoj dokazni postupak iskazom zaštićenog svedoka sa pseudonimom 6D2 na sednici zatvorenoj za javnost. Suđenje se nastavlja svedočenjem veštaka odbrana šestorice bivših srpskih zvaničnika optuženih za kosovske zločine 1999. godine, a nakon toga se očekuje dolazak nekoliko svedoka Pretresnog veća.

Pred kraj današnjeg zasedanja, prvog veštaka su zajednički izvele odbrane bivšeg načelnika Generalštaba VJ Dragoljuba Ojdanića i policijskog generala Sretena Lukića. Reč je o zastavniku Dušanu Mladenovskom koji je 1999. godine bio zaposlen u Arhivu VJ. Njegovim je svedočenjem nastavljeno sporenje odbrana generala Ojdanića i Nebojše Pavkovića, započeto još u septembru prošle godine, oko jednog dokumenta u posedu tužilaštva.

Među materijalom koji je general Nebojša Pavković 2002. godine, u vreme kada je bio načelnik Generalštaba VJ, predao tužilaštvu Haškog tribunala je i dokument od 25. maja 1999. godine u kojem on kao komandant Treće armije obaveštava Generalštab i njenog tadašnjeg načelnika generala Dragoljuba Ojdanića o rasprostranjenim zločinima policijskih snaga nad kosovskim Albancima. Ako je dokument autentičan, mogao bi da posluži kao alibi Pavkoviću, ali u isto vreme i da, osim na odgovornost MUP i Sretena Lukića, ukaže i na Ojdanićevu obaveštenost o događajima na Kosovu i njegov propust da spreči zločine ili kazni počinioce.

U izjavi istražiteljima Ojdanićeve odbrane, Mladenovski je detaljno objasnio zašto smatra da je dokument nepravilno zaveden u vojni arhiv, a u kratkom glavnom ispitivanju je to pojasnio. On, naime, kaže da je pri pregledu spiska dokumenata vojnog arhiva početkom ove godine uočio jedan dokumenat "viška", koji nije bio na spisku koji je on sačinio 1999. godine. Ojdanićeva odbrana tako sugeriše da je sporni dokument ubačen u arhiv naknadno. Podsetimo, Nebojša Pavković je u međuvremenu, od februara 2000. do juna 2002. godine, obavljao dužnost načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije. Na tom mestu je nasledio upravo Dragoljuba Ojdanića.

Branilac Nebojše Pavkovića će u sutrašnjem unakrsnom ispitivanju imati priliku da osporava navode Mladenovskog.