HAG/DEN HAAG | 06.12.2015.
Sljedeće sedmice u Tribunalu

DODIK I KUTILJERO U ODBRANU MLADIĆA

Odbrana Ratka Mladića će sljedeće sedmice na klupu za svjedoke izvesti aktualnog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, nekadašnjeg portugalskog diplomatu Žozea Kutiljera i ukrajinskog potpukovnika Sergeja Moroza. Sva trojica su već svjedočili u odbranu Radovana Karadžića, optuženog za iste zločine za koje se sudi Mladiću

Odbrana Ratka Mladića će u ponedjeljak na klupu za svjedoke izvesti aktualnog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Svjedočeći u aprilu 2013. godine u odbranu Radovana Karadžića, Dodik je za "sve loše" što se dogodilo u Bosni i Hercegovini optužio Aliju Izetbegovića, Visokog predstavnika međunarodne zajednice i Tužilaštvo Tribunala: Izetbegovića za "unilateralnu secesiju" BiH od bivše Jugoslavije, Visokog predstavnika za nametanje "nepravnih zakona" na štetu srpske strane, a haško Tužilaštvo jer je podiglo optužnice "samo protiv Srba".

Dodik se tokom iskaza u Karadžićevom predmetu ogradio od svojih ranijih kritika ratnog predsjednika Republike Srpske, pa je za očekivati da će isto postupiti i u slučaju ratnog komandanta vojske bosanskih Srba.

Žoze Kutiljero/Jose Cutileiro će svjedočiti o "Lisabonskom sporazumu" koje su predstavnici tri konstitutivna naroda, pod njegovim nadzorom, okvirno prihvatili u martu 1992. godine. Taj sporazum je, po iskazu portugalskog diplomate na suđenju Karadžiću, mogao sačuvati mir u Bosni i Hercegovini. Mladićeva odbrana će, kao što je to činio i Karadžić, ukazivati na činjenicu da je Alija Izetbegović prvo potpisao, a onda povukao svoj potpis sa sporazuma.

Konačno, posljednji ovonedjeljni svjedok Mladićeve odbrane, ukrajinski potpukovnik Sergej Moroz će po svemu sudeći ponoviti ono što je izjavio na suđenjima Radovanu Karadžiću i Stanislavu Galiću. Tada je, naime, tvrdio da mu je mjesec dana nakon prvog masakra na Markalama u februaru 1994. ruski oficir Rumjancev koji je u učestvovao u jednoj od istraga UN navodno rekao da je na pijacu "podmetnuta eksplozivna naprava".

Istinitost Morozovih navoda nije moguće provjeriti jer je Rumjancev u međuvremenu preminuo, ali zato postoji zvanični izvještaj UN sa njegovim potpisom, u kojem stoji da je eksplozija na Markalama prouzrokovana minobacačkom granatom od 120 mm.