HAG/DEN HAAG | 28.01.2015.

DIJAGNOZE I ZAHTEVI DR. KARADŽIĆA

Radovan Karadžić smatra da je pogoršanje zdravlja pritvorenika posledica ishrane smrznutim jelima iz plastičnih posuda zagrejanih u mikrotalasnoj rerni a možda i sumnjivog materijala korišćenog u izgradnji Pritvorske jedinice. Žali se i na prekomernu upotrebu "opasnog leka" paracetamola i traži od sudija da mu omoguće da "profesionalno živi kao lekar i pisac" i nastavi delo svog pretka, Vuka Karadžića

Na današnjoj konferenciji o stanju u postupku, zakazanoj na njegov zahtev, Radovan Karadžić je sudije i javnost upoznao sa zdravstvenim i drugim problemima koji prate njegov boravak u Pritvorskoj jedinici UN.

Nakon što se pohvalio da je 2008. stigao u Hag "savršenog" zdravlja, Karadžić se požalio na sve lošije rezultate laboratorijskih analiza koje ukazuju na "problem u metabolizmu šećera", koji je prisutan i kod drugih pritvorenika. Osim toga, u Pritvorskoj jedinici je, po Karadžiću, došlo do "eksplozije malignih oboljenja", iz čega zaključuje da nešto nije u redu sa "celokupnim sistemom", hranom koju dobijaju pritvorenici a možda i sa "samom zgradom".

Podsećajući da su u Pritvorskoj jedinici smešteni i pritvorenici stalnog Međunarodnog krivičnog suda, Karadžić je ukazao da oni uživaju "bolje i liberalnije uslove" i "kvalitetniju hranu", te je tražio da se izjednače uslovi za pritvorenike "dva suda UN". Tribunalovi pritvorenici, požalio se Karadžić, dobijaju zaleđene obroke u plastičnim posudama koje se podgrevaju u mikrotalasnoj rerni, a leče ih uglavnom "paracetamolom" koji "troše kako hoće" iako, po njemu, poslednja istraživanja pokazuju da se radi o "vrlo opasnom leku". Sistem UN, zaključio je Karadžić, je "vrlo opasan" i "proizvodi bolesti kod mnogih ljudi".

Karadžić se, zatim, zapitao zbog čega se tribunalovi osuđenici šalju na izdržavanje kazne u zatvore bivših komunističkih zemalja, poput Estonije, gde su uslovi veoma loši. Budući da se, kako je rekao, radi o "profesionalcima koji veruju u svoju nevinost", tribunalovi osuđenici bi, smatra on, trebalo da izdržavaju kazne u zatvorima "najrazvijenijih zapadnih zemalja".

Karadžić je, takođe, zatražio da mu se omogući da u pritvoru nastavi da "živi profesionalno, kao lekar i pisac", tako što će mu obezbediti pristup internetu i"sredstvima za snimanje glasa". Iz pozivanja na dostignuća "pretka u porodici", može se zaključiti da Radovan Karadžić želi da se nastavi delo Vuka Karadžića na reformisanju srpskog jezika i, posebno, na pravilnom izgovoru njegovih 400 hiljada reči u nominativu, odnosno oko 2 miliona kada se uzmu u obzir ostali padeži.

Pre današnje statusne konferencije, Karadžić se poslednji put pojavio u sudnici 7. oktobra 2014. kada je u završnoj reči zatražio oslobađajuću presudu. Tužilaštvo je, podsetimo, istom prilikom tražilo kaznu doživotnog zatvora za bivšeg predsednika Republike Srpske, optuženog za genocid i druge zločine u BiH. Presuda se očekuje u oktobru ove godine.