HAG/DEN HAAG | 26.05.2011.

BRAMERC: VAŽAN DAN ZA ŽRTVE I MEĐUNARODNU PRAVDU

Nakon hapšenja Ratka Mladića, glavni tužilac Serž Bramerc poručio da je "danas važan dan za međunarodnu pravdu", žrtve zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini i celu bivšu Jugoslaviju. "Odgovorni za najteža kršenja međunarodnog humanitarnog prava više ne mogu da računaju da će izbeći kaznu", ukazuje Bramerc

Glavni tužilac Serž Bramerc/Serge Brammertz je "pozdravio" hapšenje Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) poručujući da je danas "važan dan za međunarodnu pravdu". Hapšenje Mladića pokazuje da "odgovorni za najteža kršenja međunarodnog humanitarnog prava više ne mogu da računaju da će izbeći kaznu", rekao je Bramerc u izjavi koja je prosleđena novinarima.

"Dok stižu vesti o hapšenju, naše misli su, pre svega, sa žrtvama zločina počinjenih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji. Te žrtve su prošle kroz nepojmljive strahote – uključujući i genocid u Srebrenici – i već predugo čekaju na zadovoljenje pravde", poručio je Bramerc. Dodao je da je "hapšenje Mladića značajno za sve u bivšoj Jugoslaviji" kao i da "veruje da će imati pozitivnog uticaja na pomirenje u regionu".

Bramerc je, takođe, zahvalio srpskim vlastima na ispunjavanju obaveza koje imaju prema Tribunalu i međunarodnoj pravdi i pozdravio je napore međunarodne zajednice na obezbeđivanju uslova za hapšenje Mladića.

Prema Bramercovoj izjavi, sada se "čeka na prebacivanje Mladića u Hag" gde će mu se suditi za genocid i druge zločine počinjene protiv bošnjačkog, hrvatskog i drugog nesprskog stanovništva u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.