HAG/DEN HAAG | 27.05.2011.

BRAMERC: PRERANO ZA ODLUČIVANJE O OBIMU SUĐENJA MLADIĆU

Glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc je u izjavi za emisiju "Tribunal" agencije SENSE ukazao da se u tužilaštvu "razmatraju brojne opcije" na koji bi se način moglo organizovati suđenje Ratku Mladiću i kakav bi bio njegov obim. Sekretar Međunarodnog suda Džon Hoking poručuje da će "Mladiću biti pružena najbolja medicinska nega" po dolasku u Hag

"Nisam iznenađen hapšenjem. Kao što i sami znate, na ovaj trenutak smo čekali toliko godina", rekao je glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc/Serge Brammertz u izjavi za večerašnju emisiju "Tribunal" agencije SENSE. Priznajući da je bilo brojnih prilika u kojima im je Mladić "izmakao", Bramerc je poručio da je zadovoljan što je, "nakon 16 godina… hapšenje uspelo". Glavni tužilac je dodao da su "srpske vlasti ispunile jednu veoma važnu obavezu" i da "veruje i nada se da će biti podjednako efikasne i u hapšenju Hadžića".

Bivša glavna tužiteljica Karla/Carla del Ponte i Karadžićev pravni savetnik Piter/Peter Robinson su u izjavama nakon hapšenja pomenuli mogućnost spajanja predmeta i zajedničkog suđenja Karadžiću i Mladiću. Bramerc ne želi da se o tome izjašnjava već ukazuje da se u tužilaštvu "razmatraju brojne opcije" i da ima "više različitih mogućnosti" na koji bi se to suđenje moglo organizovati. Upozorava, međutim, da je za sada "prerano govoriti o obimu i kontekstu suđenja". Najvažnije je, po njemu, da se okonča procedura u Beogradu i Mladić prebaci u Hag što je moguće pre, nakon čega će biti donete "odgovarajuće odluke".

Sa tom ocenom se slaže i Džon Hoking/John Hocking, sekretar Tribunala koji je u izjavi našoj agenciji rekao da će "nakon Mladićevog prebacivanja u Hag i prvog pojavljivanja pred sudijom, uslediti vrlo aktivna predraspravna faza tokom koje će sudije moći da odrede obim suđenja i koliko će vremena biti potrebno da se ono završi". Hoking je dodao da je "hapšenje Ratka Mladića uvek bilo sastavni deo strategije za okončanje rada Tribunala" kao i da je"izuzetno važno da se svim optuženima sudi pred ovim Tribunalom".

Sekretar Tribunala je takođe naglasio da se "i dalje čeka na informacije iz Beograda u vezi sa Mladićevim zdravstvenim stanjem". "Kada ih dobijemo lekari će utvrditi šta će mu biti potrebno nakon dolaska u Pritvorsku jedinicu UN", rekao je Hoking dodajući da će lekari detaljno pregledati Mladića odmah po njegovom transferu Hag i pružiti mu svaku medicinsku pomoć koja mu je potrebna". Hoking je napomenuo i da je zdravlje optuženih jedna od najznačajnih odgovornosti Sekretarijata te da "svi optuženi imaju na raspolaganju najbolju medicinsku negu koju može da im pruži holandsko zdravstvo".

"Česta je pojava da optuženi dođu u Tribunal sa već postojećim zdravstvenim problemima i da se njihovo zdravstveno stanje poboljša tokom boravka u Pritvorskoj jedinici i to upravo zbog kvaliteta medicinske nege koju im stavlja na raspolaganje država domaćin, Holandija", zaključio je Hoking.