HAG/DEN HAAG | 28.05.2009.

BEZ ŽALBE NA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU MILUTINOVIĆU

Tužilac se neće žaliti na oslobađajuću presudu nekadašnjem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću ali traži veće kazne za petoricu bivših srpskih zvaničnika osuđenih za kosovske zločine na 15 do 22 godine zatvora. Branioci petorice optuženih zahtevaju oslobađajuće presude za svoje klijente

Tužilac smatra da su kazne od 15 do 22 godine zatvora za petoricu bivših zvaničnika Srbije i SR Jugoslavije "očigledno neprimerene" jer je Pretresno veće u presudi propustilo da na adekvatan način proceni ozbiljnost počinjenih zločina na Kosovu 1999. godine i učešće svakog od osuđenih u njima. U danas dostavljenoj najavi žalbe se zato zahteva povećanje presuda petorici osuđenih, dok se šesti optuženi - bivši predsednik Srbije Milan Milutinović – uopšte ne pominje, što znači da se tužilac neće žaliti na oslobađajuću presudu koja mu je izrečena.

Bivši potpredsednik savezne vlade Nikola Šainović, komandant Treće armije VJ Nebojša Pavković i šef Štaba MUP za Kosovo Sreten Lukić su u februaru ove godine zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem proterivanja Albanaca sa Kosova osuđeni na po 22 godine zatvora. U isto vreme, bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić i komandant Prištinskog korpusa Vladimir Lazarević su kao pomagači "zaradili" po 15 godina, dok je za Milana Milutinovića ocenjeno da kao predsednik Srbije nije imao ni de iure ni de facto ovlašćenja nad pripadnicima vojske i policije koji su učestvovali u ubistvima i deportacijama Albanaca sa Kosova 1999. godine.

Medijima su danas dostavljene i najave žalbe četvorice od pet osuđenih, sa izuzetkom Vladimira Lazarevića. Branioci Šainovića, Pavkovića, Lukića i Ojdanića traže da se prvostepene presude preinače u oslobađajuće, jer smatraju da tužilac nije ponudio dokaze izvan razumne sumnje o njihovoj krivici za počinjene zločine. Alternativno, odbrane traže da, ukoliko se i u žalbenom postupku potvrdi krivica njihovih klijenata, kazne budu smanjene.