HAG/DEN HAAG | 30.03.2012.

BEZ "PROMENE AMBIJENTA" ZA GENERALA LUKIĆA

Žalbeno veće odbacilo zahtev bivšeg načelnika Štaba MUP Srbije za Kosovo Sretena Lukića, prvostepeno osuđenog na 22 godine zatvora, da mu se privremenim boravkom u Srbiji omogući "tajm aut" i "promena ambijenta" kako bi se bolje pripremio za nastavak služenja pritvorskih (i zatvorskih) dana

Sredinom ovog meseca odbrana generala Sretena Lukića podnela je zahtev Žalbenom veću da optuženi bude pušten na privremenu slobodu do žalbene rasprave, koja još nije zakazana ili, alternativno, "tokom vremenskog perioda koji odrede sudije". Zahtev je danas, međutim, odbijen jer veće smatra da nisu ispunjeni kriterijumi za Lukićevo privremeno puštanje iz pritvora.

Branioci su u zahtevu kao osnov za privremeni dopust naveli "humanitarne razloge", odnosno narušeno "psihičko i psihološko zdravlje optuženog" koje, u kombinaciji sa činjenicom da senalazi u pritvoru, negativno utiče na njega. Zato smatraju da bi mu jedan "tajm aut" i "makar kratka promena ambijenta" omogućili da se bolje pripremi da izdrži "stalan pritvor". To bi, takođe, bilo i od "značajne koristi" po njegovo zdravlje. U prilog tim navodima, branioci su u februaru ove godine veću dostavili izveštaj tri srpska doktora o Lukićevom zdravlju.

Sudije, međutim, navode da su taj izveštaj potpisali doktori koji su optuženog poslednji put pregledali pre oko sedam godina, kao i da se u izveštaju ne navode nikakve konkretne komplikacije, već se "uopšteno"govori o rizicima koje uslovi pritvora mogu imati na nečije zdravlje. Pored toga, odbrana nije uverila veće da Lukić ne bi mogao svoje zdravstvene tegobe na zadovoljavajući način da tretira u Holandiji. Zbog svega navedenog je zaključeno da nema osnova za njegovo privremeno puštanje na slobodu.

Bivši načelnik Štaba MUP Srbije za Kosovo Sreten Lukić je u februaru 2009. godine proglašen krivim za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine i osuđen na 22 godine zatvora. Istu kaznu su dobili su i nekadašnji potpredsednik savezne vlade i šef Zajedničke komande vojske i policije za Kosovo Nikola Šainović i general Nebojša Pavković, dok su generali Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević osuđeni na po 15 godina zatvora. Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović je istom presudom oslobođen svih optužbi.

Na presudu su se žalile odbrane petorice osuđenih, zahtevajući oslobađajuću presudu, dok je tužilaštvo tražilo da svima kazne budu pooštrene. Očekuje se zakazivanje žalbene rasprave.