HAG/DEN HAAG | 10.01.2013.

BEZ DATUMA ŽALBENE RASPRAVE U PREDMETU "KOSOVSKE PETORKE"

Ni četiri godine nakon prvostepene presude petorici srpskih zvaničnika nema nagoveštaja kada se može očekivati žalbena rasprava na suđenju za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine. Nove pritužbe generala Lazarevića na zdravstvenu negu u pritvoru

Osim što je ponovio zaključak od pre četiri meseca da u predmetu "Kosovske petorke" nema nerešenih podnesaka, predžalbeni sudija Liu Daćun/Daqun ni na današnjoj konferenciji o stanju u postupku nije pomenuo kada bi mogla biti održana žalbena rasprava.

Prvostepena presuda je, podsetimo, izrečena još u februaru 2009. godine i tada su bivši potpredsednik savezne vlade Nikola Šainović, general VJ Nebojša Pavković i šef štaba MUP za Kosovo Sreten Lukić osuđeni na po 22 godine zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem proterivanja albanskog stanovništva sa Kosova 1999. godine. Istom presudom kao pomagači tog poduhvata su označeni vojni generali Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević i osuđeni na 15-godišnje zatvorske kazne.

Na presudu su se žalile odbrane sa zahtevom da se optuženi oslobode po svim tačkama optužnice, dok tužilac kazne smatra neadekvatnim i traži njihovo pooštravanje. Tužilac se jedino nije žalio na oslobađajuću presudu bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću, koja je tako postala pravosnažna.

Svrha statusnih konferencija je da se, osim nerešenih proceduralnih pitanja, iznesu i eventualne pritužbe optuženih na pritvorske uslove i ukažu na zdravstvene probleme. Kao i u više prethodnih navrata, za reč se javio samo general Vladimir Lazarević i saopštio zaključke konzilijuma srpskih lekara koji su ga, po odobrenju tribunala, pre nekoliko meseci pregledali u pritvoru. Dokument koji su oni sačinili se još uvek prevodi, a optuženi je odlučio da unapred upozna sudiju sa njegovim sadržajem.

Lazarević kaže da su srpski lekari utvrdili da mu je zdravlje "urušeno" i da ima različite tegobe od bolesti mozga preko anksiozno-depresivnih karakteristika do vaskularnih, kardioloških i gastroloških problema. Smatraju da se bolesti leče neadekvatno uz preteranu upotrebu medikamenata i predlažu hitne dijagnostičke i druge mere da bi se Lazarevićevo zdravlje dovelo u stanje "korektnosti i podnošljivosti". Optužni se posebno osvrnuo na svoje stomatološke probleme, navodeći da mu u pritvoru, kako smatra, nije pružena adekvatna nega zbog čega mu je izvađen veliki broj zuba.

Sudija Daćun je rekao da će od sekretara tražiti ažuriran medicinski izveštaj o Lazarevićevom zdravlju i, budući da strane nisu imale dodatnih pitanja, zaključio statusnu konferenciju. Naredna bi, po tribunalovim pravilima, trebalo da se održi u roku od četiri meseca.