HAG/DEN HAAG | 21.01.2004.

BABIĆEVO IZJAŠNJAVANJE O KRIVICI PONOVO ODLOŽENO

Najavljeno za 15., zatim za 21. januar, izjašnjavanje bivšeg predsjednika takozvane "SAO Krajina" odloženo na neodredjeno vrijeme

Pojavljivanje Milana Babića pred sudijama Haškog tribunala, zakazano danas za rano poslijepodne, odgodjeno je bez službenog objašnjenja, a informaciju o razlozima odgadjanja nije bilo mogućno dobiti, javljaju izvještači iz Haga.

Nakon što je na prvom pojavljivanju pred sudom 26. novembra prošle godine, Babić odbio da se izjasni o krivici, predsjedavajući vijeća, sudija Li Daćun/Liu Daqun odredio je 15. januar, do kada se ta procedura mora obaviti, a po isteku tog, odredio je nov rok - 21. januar.

Babićev branitelj Peter Mihael Miler/Michael Mueller nagovijestio je još u novembru da bi se njegov klijent mogao nagoditi s tužiteljstvom i priznati krivicu. U tužiteljstvu, kako javljaju haški izvještači, nisu danas željeli da komentarišu tu mogućnost.

Optužnica, podignuta 6. novembra 2003., Babića tereti za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, što se kvalifikuje kao zločin protiv čovječnosti, te za ubistva, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela, vjerskih i drugih civilnih objekata, što potpada pod kvalifikaciju kršenja zakona i običaja ratovanja.

U obrazloženju optužnice se navodi da je Milan Babić, kao predsjednik i premijer kninske
paradržave izmedju 1991. do 1995. bio jedan od učesnika "zajedničkog zločinačkog
poduhvata" čiji je cilj bilo "prisilno i trajno uklanjanje većeg dijela hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva s približno jedne trećine teritorija Republike Hrvatske, kako bi ta teritorija postala dio nove države pod srpskom dominacijom".

Babić je prošle godine u Haagu svjedočio protiv bivšeg predsjednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševica, teško ga optuživši da je izazvao rat u Hrvatskoj, te da je nadzirao i naoružavao srpske snage.