HAG/DEN HAAG | 10.02.2012.

410 SVEDOKA OPTUŽBE ZA SUĐENJE RATKU MLADIĆU

Tužilaštvo dostavilo listu svedoka i dokaznih predmeta za suđenje bivšem komandantu Glavnog štaba VRS, optuženom za genocid i druge zločine u BiH. Optužba planira ukupno 410 svedoka, uključujući i 25 eksperata, od kojih bi u sudnici trebalo da se pojavi njih oko 150, dok će iskazi ostalih biti ponuđeni u pisanoj formi. Za glavno ispitivanje svedoka optužbe će trebati oko 200 sati

Tužilaštvo na suđenju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), predalo je listu svedoka i dokaznih predmeta koje nameravaju da izvedu tokom svog dokaznog postupka. Taj spisak predat je u poverljivom obliku, ali su osnovni statistički podaci izneti u pratećem dokumentu dostupnom javnosti.

Prema tom dokumentu na listi svedoka nalazi se 410 imena, od kojih su 385 svedoci o činjenicama, a 25 veštaci optužbe. Tužilac namerava u sudnicu da pozove 148 svedoka od kojih će, međutim, najveći broj dati iskaze u pismenom obliku, odnosno biće samo unakrsno ispitani od strane Mladićeve odbrane. Samo sedam svedoka nastupiće "uživo", odnosno daće iskaz u celosti u sudnici. Optužba takođe namerava da u sudnici sasluša i 10 od 25 svojih eksperata

Optužba procenjuje da će za glavno ispitivanje svedoka koji će se pojaviti u sudnici biti potrebno oko 200 sati, što je za sto sati manje nego u slučaju Radovana Karadžića. U dokazni materijal biće uvedene i izjave ili transkripti iskaza 220 svedoka, od kojih mnogi svedoče o autentičnosti drugih dokaznih materijala, identitetu i uzrocima smrti žrtava i drugim pitanjima koji se ne odnose direktno na dela optuženog. Osamnaest planiranih svedoka tužilaštva je preminulo i tužilaštvo će tražiti da se njihovi raniji iskazi u drugim procesima ili izjave istražiteljima uvrste u dokazni materijal.

Na spisku tužilaštva nalazi se i 27.906 dokaznih predmeta od kojih većinu čine dokumenti VRS, Vlade i ministarstava RS i dokumenti o otkrivanju i identifikaciji posmrtnih ostataka žrtava. Pored toga među dokaznim materijalima nalaze se lične beležnice, audio i video materijali zaplenjeni u kući Ratka Mladića.

Kako bi omogućili odbrani efikasniju pripremu, tužioci su identifikovali 19.579 prioritetnih dokaznih predmeta, od kojih 2.136 dokumenata ima najveći prioritet. Početak suđenja je planiran za 27. mart ove godine, ali branioci tvrde da neće biti spremni zbog problema u procesu obelodanjivanja dokaznog materijala. Optužba to negira i traži da se zakaže rasprava na kojoj bi se o tome razgovaralo. Naredna konferencija o stanju u postupku zakazana je za 23. februar, a planirana je i vanredna statusna konferencija 7. marta ove godine.